(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Böjtkúrák

Böjtölés? Csak okosan!

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A karácsonyi lakomák után az új év elején sokan vágnának bele különböző böjtkúrákba- akár a megújulás jegyében, akár amiatt, hogy az ünnepek alatt esetlegesen felszedett kilóktól megszabaduljanak. Mielőtt azonban bármi ilyesmibe kezdenénk, gondoljuk át alaposan, hogy valóban van-e létjogosultsága egy-egy böjtkúrának, vagy csak ártanánk vele szervezetünknek!

Milyen böjttípusok léteznek?
Különböző típusú böjtök léteznek, van szigorúbb de megengedőbb fajtájú is; de böjtölhetünk például vallási vagy akár politikai okokból is. Tarthatunk léböjtkúrát, összeállíthatjuk étrendünket csupán szilárd állapotú nyers zöldségekből illetve gyümölcsökből; ennek a változatnak a kevésbé szigorúbb fajtája esetén fogyaszthatunk teljes kiőrlésű rozskenyeret, párolt főzelékféléket, héjában főtt burgonyát; de tarthatunk gyümölcsnapot is.

A léböjtkúrának is több variációja létezik: van aki csak gyümölcsleveket, vagy épp zöldségleveket fogyaszt a nap folyamán, de olyan is létezik, hogy teán és vízen kívül a böjtölők mást nem vesznek magukhoz.

 

Miért nem javasolt?
Manapság a legdivatosabb oka a böjt tartásának a szervezet méregtelenítése, valamint sokan tekintik a testtömegcsökkentő étrend, a fogyókúra egyik eszközének.

Gyakori tévhit, hogy szervezetünknek szüksége van különböző méregtelenítő, salaktalanító kúrákra. Fontos azonban, hogy az egészséges szervezetnek alapvetően nincs szüksége segítségre a méregtelenítés folyamatában, hiszen a vesén, a májon valamint a bőrön keresztül maga is elvégzi azt. A szervezet természetes védekezőrendszeréhez tartozik a tüdő, a máj, a vese, a gyomor- bélrendszer, valamint a szervezet legnagyobb kiterjedésű szerve- a bőr. Működésükhöz külső segítség nem szükséges, így a különböző böjtök, “méregtelenítő kúrák” jobb esetben csupán hatástalanok, rosszabb esetben azonban károsak is lehetnek.

A másik nagyon gyakori motivációs tényező a gyors fogyás. Ebben az esetben azonban szervezetünk főleg folyadékból, valamint a zsírmentes testtömegből veszít súlyt, nem pedig a zsírraktárakból. A szervezet folyadéktereinek csökkenése látványos súlyvesztést eredményez, azonban a szabályozó rendszereknek köszönhetően a folyadékegyensúly helyreáll, így tehát nem jelent valódi fogyást. A tényleges testtömegcsökkenés a zsírraktárak mennyiségének csökkenését jelenti, ami lassabb folyamat. Helyesen összeállított étrend, testmozgás, akaraterő és kitartás kell hozzá. A javasolt üteme hetente 0,5-1 kg testsúlycsökkenés, annak érdekében, hogy elkerüljük az ún. jojo-effektust.

Az átgondolatlan, helytelenül kivitelezett böjtök eredménye lehet a szervezet tápanyaghiányos állapota; ezen kívül a táplálékmegvonás tünetei akár már egy nap után is jelentkezhetnek. Ezek között szerepelhet a fejfájás, ingerültség, koncentrációs zavar, általános gyengeség. A kalóriamegvonás miatt fellépő általános gyengeség a rossz közérzet mellett ellehetetleníti a kiegyensúlyozott testtömegcsökkentő étrend egyik alapelemét- a testmozgást is.

 

Hogyan csináljuk?
Abban az esetben, ha mindenképpen ragaszkodunk a böjt megtartásához 1-3 napnál hosszabb ideig semmiképpen sem javasolt. Különböző betegségek esetén- így pl. a különböző krónikus betegségekben, vérképzőszervi betegség fennállásakor; terhesség és szoptatás idején, tartós gyógyszerszedés esetén egyáltalán nem javasolt a szigorú böjt!

Általánosságban azok a diéták javasolhatóak, amelyek a vallási böjthöz leginkább hasonlítanak és csak rövid ideig tartanak, valamint nem tartalmaznak szélsőséges tiltásokat. Ezekkel szemben a különböző léböjtkúrák, valamint extrém diéták kifejezetten ártalmasak lehetnek, a szervezet tápanyaghiányos állapotát eredményezhetik.

Bármilyen fajta böjtöt is választunk, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hiszen nem megfelelő választás esetén akár nagyobb bajt is okozhatunk szervezetünknek!

5 napos doboz tartalma