Mi az a cellulit?
Mit tehetünk a cellulit kialakulása ellen valamint eredményes kezelése érdekében?
2019-03-01
Uborkás-almás smoothie
Zöld smoothie Toman alma ízű itallal
2019-03-03
Geoway

Infrabicikli

Amint arról már korábban beszámoltunk, a Toman Diet budai, Szendrő utcai és pesti, Andrássy úti   szalonjában is igénybe vehető a Geoway Sun 400XL infrakerékpár, amely egy egyedülálló mozgásformával egészítheti ki a diéta 2. etapjától javasolt testedzést. De miért is érdemes ezt a lehetőséget választani? Hogyan segít a fogyásban, milyen további egészségügyi hatásokat remélhetünk tőle, és pontosan hogyan is zajlik egy ilyen edzés? Ezt járjuk körül mai írásunkban.

A Geoway Sun 400XL infraterápiás készülék egy rendkívül kényelmes, gerinckímélő üléssel ellátott professzionális szobakerékpárt, egy 24 lámpával felszerelt infraalagutat, kalória- és pulzusszámlálásra is alkalmas vezérlőegységet, továbbá egy beépített LED televíziót foglal magában. Használatával a hatékonyság megtartása, sőt, növelése mellett rövidíthetjük le kardióedzésünket, így időt takaríthatunk meg. A készülék emellett egyesíti magában a teljes spektrumú infraszauna és a szobakerékpár előnyeit.

Hogyan zajlik az edzés? Mire készüljek?
A kedvezményes áron igénybe vehető próbaedzésre a +36 20 486 9149-es telefonszámon, illetve a Toman Diet Szendrő utcai vagy Andrássy úti szalonjának online foglalási naptárján keresztül foglalhatunk időpontot. Az edzésre könnyű sportruházatot, tornacipőt, papucsot, törölközőt és egy palack ásványvizet célszerű magunkkal vinni. A foglalás során meg kell jelölnünk, hogy 30 vagy 50 perces edzést kívánunk igénybe venni; próbaedzés esetén mindenképp a 30 perces időtartam a javasolt.

Megérkezésünk után egy kolléganő kísér bennünket a készülékhez, amely egy különálló, klimatizált helyiségben található, távol a kíváncsi tekintetektől. Kapunk egy fólianadrágot, amelyet a sportruházat alá kell felvennünk. A „problémás” területeket – ahonnan fogyni szeretnénk – zsírégető krémmel kenhetjük be. A fólianadrág fölé vesszük fel az edzőruhát és -cipőt. Amint ezzel megvagyunk, kollégánk elmagyarázza a gép működését, személyre szabottan meghatározza az edzés ideje alatt tartandó ideális pulzusszám-tartományt, segít kényelmesen elhelyezkedni a kerékpáron, majd betol bennünket az infraalagútba, és bekapcsolja a gépet. Az infralámpák intenzitása állítható; első alkalommal célszerű kicsit alacsonyabbra venni. A tekerés nehézségi fokozatát magunk szabályozhatjuk, akár menet közben is. Ez lehetővé teszi, hogy az infrakerékpárt edzettségi foktól függetlenül bárki igénybe vehesse. Az információs panel folyamatosan tájékoztatást nyújt az eltelt időről, az elégetett kalóriákról, az aktuális pulzusszámról, fordulatszámról és sebességről – ezek közül edzés közben elegendő a pulzusszámot figyelni. Tekerés közben akár tévét is nézhetünk a beépített LED kijelzőn. A pedálok és az ülés távolsága, a háttámla dőlésszöge tág határok között állítható, testalkatunknak és egyéni preferenciáinknak megfelelően.

A testmozgásnak és az infralámpáknak köszönhetően az edzés során testünk hőmérséklete megemelkedik, izzadni kezdünk, miközben vérkeringésünk felpezsdül, szöveteink oxigénellátása javul. Az edzés végén alaposan megizzadva, de különösebb fáradtságérzet nélkül, felfrissülve szállunk ki a gépből. Ezután már csak a zuhanyozás és átöltözés marad hátra. Az élénkség érzete az edzés után még több órán át megmarad. Az infraalagútnak köszönhetően számottevő izomlázzal a következő napokban sem kell számolni.

Miért jó ez nekünk?
Amint a fentiekből látszik, az infrakerékpár használata egyszerű, hatékony és időtakarékos; emellett remekül felfrissít. De hogyan járul hozzá a fogyáshoz, és milyen egyéb jótékony hatást gyakorol szervezetünkre?

Az infralámpák láthatatlan infravörös sugarakat és látható vörös fényt bocsájtanak ki. Ezek közös jellemzője, hogy képesek behatolni a bőrünk alá, és eljutni a mélyebben fekvő szövetekig. Ezt az állítást a látható vörös fényre vonatkoztatva magunk is könnyen ellenőrizhetjük, ha pl. a mobiltelefonunk zseblámpa-funkcióját bekapcsoljuk, és a fehér fényű lámpa elé helyezzük a kisujjunkat. Noha a fehér fény az összes színt tartalmazza, azt fogjuk tapasztalni, hogy az ujjunk vörös színben játszik – ugyanis a látható tartományban csak a vörös fény képes átjutni a bőrünkön. A láthatatlan sugarak közül pedig az infravörös fény képes ugyanerre. Ennek pedig igen fontos szerepe van az infraterápiában.

Az emberi szöveteket alkotó sejteken belül a mitokondrium nevű sejtszervecskék felelősek az energiatermelésért, illetve sejtlégzésért –  nem véletlenül hívják őket a sejtek „erőműveinek”. A mitokondriumokban zajló összetett folyamatokban kulcsfontosságú funkciót tölt be egy enzim, amelynek aktivitását a vörös és infravörös sugarak jelentősen növelik. Az infraterápia hatására tehát javul az érintett szövetekben a sejtlégzés hatásfoka, gyorsul az anyagcsere, fokozódik a zsírégetés. Az infravörös sugarak a serkentik a kollagéntermelődést, ami szebb, feszesebb bőrt eredményez. Hatásukra csökken a narancsbőr, javul a keringés a hajszálerekben. A lokális hatásokon túl az infravörös sugarakkal történő kezelés az egész testre kihat – csökkenti például a szisztémás gyulladás mértékét, ennek pedig további jótékony, tovagyűrűző hatásai vannak az érrendszer egészségére és a hormonrendszer működésére nézve is. Emellett többfajta idült fájdalom csillapításában és a krónikus fáradtság elleni harcban is segítséget nyújthat.

Ha mindezeket az előnyöket ötvözzük a kardió típusú edzés jól ismert zsírégető, keringésjavító, boldogsághormon-termelő hatásával – ahogy ez a Geoway Sun 400XL infrakerékpár esetében történik –, valamint a magas fehérjetartalmú étkezéseken alapuló, személyre szabott Toman-diétával, már rövid idő alatt is látványos eredményeket tudunk elérni. Érdemes kipróbálni!

Árva-Tóth Zoltán írása, a Toman Diet állandó szerzője