Interjú A Budapest Bár énekesnőjével

Budapest Bár énekesnője

Behumi Dóri és a Toman Diet

Életmódot váltott a Budapest Bár énekesnője, Behumi Dóri. Tizenhárom kilót fogyott pár hónap alatt. Azért kicsit siratja a rakott krumplit, mert az a kedvence, de tudja, nem egyszeri diétáról van szó. Az énekesnővel – akit a hajdani Jazz+Az , valamint a Dórika és a Rombolók együttesekből is ismerhetnek – elkedvetlenítő első hagymavágásról, rántott oldalast sütő apósról és palacsintatésztát profin keverő négyéves Esztiről is beszélgettünk. – Interjú a Good Food magazinból

– Azt mondják istenien főz. Az a típus, aki már gyerekként is téblábolt a konyhában?
– Úgy 11 éves lehettem, amikor a nagyon jól főző anyukám úgy gondolta, be kéne avatnia a főzés tudományába. Első körben odaadott egy fej hagymát, hogy kockázzam fel. Nyilván ez az, amitől, az embernek azonnal elmegy a kedve a főzéstől, és elkezd zokogni – minimum a hagymától. Persze, bénáztam rendesen, anyám kikapta a kezemből,  “Jaj, de ügyetlen vagy” felkiáltással, és ezzel elég hosszú időre elvette a kedvemet attól, hogy a konyhában sertepertéljek. Az az igazság, hogy nem is nagyon érdekelt ez, és elég sokáig, 25 éves koromig otthon laktam, ahol természetesen anyu főzött.

– És a nagyanyák eközben sütötték a tepsinyi sütiket?
– Csodálatos figura volt az anyai nagymamám, Dános Lili zongoraművész. 98 éves koráig élt, és nem tudott főzni, mert ő művésznő volt. A nagyi sógornője, Bözsi néni látta el nála a háztartást, anyukám is tőle tanulta a konyhai fortélyokat. Nagyi sokat dolgozott, koncertezett, korrepetitor volt az Operaházban. És bár sosem tanult meg főzni, mindkét lányának szívesen adott főzési tanácsokat. Nagy gourmet-ként imádott étterembe járni, kávéházba végképp. Meginni egy feketét, megenni mellé a krémest. Szóval, ha arra kíváncsi, vittem-e magammal a nagymama-ízeket, a válaszom: egyértelmű nem. Amikor saját lakásba költöztem, akkor kezdtem neki a főzésnek. Ezt egyre jobban élveztem, és rögtön érezhető volt, hogy azokat az ízeket használom, mint anyu, aki első perctől tesztelte és dicsérte a főztömet. Mindig szerettem kísérletezni, és vágytam arra, hogy legyen egy rendes nagy konyhám, jól működő sütővel, mert imádok sütni. Ez is megadatott. Amióta életmódot váltottam, magamnak kicsit máshogy készítem el az ételeket, mint a családnak. Hús mindig készül, mert a kislányom imádja, a férjemnek meg persze az lenne a jó, ha nagyon tartalmas, nehéz fogásokat tálalnék, pörkölteket, csülköt, rántott húsokat. De én ezt sosem csináltam, ő viszont megfőzi magának. Ritkán áll neki, de akkor alaposan. A csirkepaprikása a legjobb, amit valaha ettem.

– Ezek a nehéz kaják meglepnek, hiszen balett.táncos, aki nyilván óvja az alakját.
– Náluk ez úgy van, hogy amíg tart az évad, nincs is idejük teleenni magukat, és igazából igényük sincs rá. Amikor jön nyár, nekiállnak falni, pár kilót felszedegetnek, ami pillanatok alatt lemegy, ha elindul a szezon. Az apósom, aki szintén balett-táncos és balettmester volt, négy gyereket neve]t fel, ő vezette a háztartást, a mai napig a családi ebéden tizenvalahány főre főz. Segíteni tilos, és úgy látom, ha viszek egy tál házi süteményt, már-már rossz néven veszi. Így felhagytam ezzel, vagy legjobb esetben egyeztetek vele. Mindig több fogást készít, és azt kell hogy mondjam, amit gasztronómiai szempontból nem kap meg a férjem itthon, azt az apja pótolja. Most is jött haza egy jó nagy adag csülkös lecsóval, ami a velős és körmös pacallal és a rántott oldalassal mindennapos fogás nála. Ezeket az elvetemült, combos kajákat eszik.

– Említette, hogy életmódot váltott, és ennek az eredménye elég látványos. Mennyire viselte meg?
– A régi étkezésemet alakítottam át, a hús és a zöldség került előtérbe, és elfelejtettem a cukrot, a tésztát, a rizst, a fehér lisztet meg a krumplit. Ez utóbbi rettenetesen nehéz volt, mert imádom. Ma már korlátok közé szorítva mindent ehetnék, mert a mértéken van a hangsúly, de nem engedem meg magamnak, mert elszaladna velem a ló. Mindig a rakott krumpli volt a favoritom, bár az elmúlt évben egyszer sem készítettem. A diétához Tomán Szabinától kaptam segítséget, és a kúra elején gyakorlatilag semmit sem ehettem – amíg átállt a szervezetem, felpörgött az anyagcserém. Persze a családnak főznöm kellett. Emlékszem, mikor a paprikás krumpliba vágtam a finom füstölt kolbászt, potyogtak a könnyeim. Akkoriban porokat és például sütőzacskóban párolt karfiolt ehettem csak. Még zsiradékot sem használhattam hozzá. Aztán ez folyamatosan változott, Egyszer-kétszer kísérleteztem az alternatív gabonákkal is, kuszkusszal és quinoával a változatosság kedvéért, de nem jött be. Valószínűleg nem voltam elég kitartó vagy nem jól készítettem el. Mindig szakszerűen bevásároltam belőle, aztán megették a molyok a szekrényben.

– Sokszor fogyókúrázott már?
– Képzelje, még soha életemben, Volt annyi önkritikám, hogy tudtam, ez nekem nem menne. Csomószor elhatároztam, hogy odafigyelek az étkezésemre. De a második nap biztosan a kakaós csigánál kötöttem ki, mert minél inkább tiltják, annál inkább vágyik rá az ember. Aztán egyszer csak elhatároztam, ledobok pár kilót. Elkezdtem edzeni, ami nem történt meg velem az elmúlt 40 évben. Már egy éve jártam az edzőterembe, amikor azt tapasztaltam, nemhogy nem fogyok, elkezdenek felmászni a kilók. Nyilván azért, mert a zsír izommá kezdett alakulni, Meg persze azzal áltattam magam: mivel sportolok, megengedhetek magamnak ezt-azt. Szülés után maradt rajtam öt kiló felesleg, szépen lassan négy év alatt felkúszott újabb öt. Ekkor már plusz tíz kilóról beszéltünk, és ez eléggé zavart. Különösen azért, mert minden koncert előtt fejtörést okozott, melyik ruhámat vegyem fel. És ha felvettem, akkor sem éreztem benne magam komfortosan. Ezt az életmódváltást is csak azért csinálhattam meg, mert sokáig ellenőriztek. Volt egy segítő háttér, a fejemben meg az zakatolt, hogy két-három hetente lemázsálnak. Mikor elkezdtem, a férjemnek táncos sérülése lett, megműtötték, jártam be hozzá a kórházba, és így nem kellett gondolkodnom azon, mit főzzek. Ezzel az alaposan összerakott programmal először tíz, majd további három kilót fogytam. A diéta egyetlen mellékhatása: a rengeteg fehérjétől kiszáradt a szám és a nyálkahártyám. Alig tudtam tőle énekelni, megittam egy hektó vizet, de semmit nem segített. Éneklés közben majdnem elment a hangom. Aztán gyógyvizet spricceltem a torkomba, és az visszanedvesítette.

– A Jazz+Az együttes megszűnése után pár évvel volt egy elég komoly betegsége, amitől kicsit kikerekedett. Ezt hogy tudta leadni, ha sosem fogyókúrázott?
– A májam egyik pillanatról a másikra begyulladt, és kiderült, ez egy autoimmun betegség. Végül úgy mentett meg, az orvos, hogy szteroidot adott. Érdekes, hogy azt mondja, kikerekedtem, rengeteget fogytam, sosem voltam annyira vékony, talán tinikoromban. Viszont az arcom tényleg kerek lett. A kezelés után visszafogyott az is. Mikor egy éve elkezdtem az életmódváltást, elmentem a kezelőorvosomhoz, hogy milyen hatással ]ehet a testemre a fehérjediéta. Szerencsére egyáltalán nem káros, csináltattam vizsgálatot előtte meg utána is, minden rendben működött. Ha vesebeteg lennék, nem tanácsolták volna.

– És mit szólt a 4 éves kislánya ahhoz, hogy anya mást eszik, mint ő?
– Ő mindent megkóstol, kipróbál, de aztán észreveszi, hogy nem olyan, mint amit megszokott. Ő csak hússal ellenne egy életen át. Nem válogatós gyerek egyébként, imádja a brokkolit is, a spenótot, a cukkinit, eszik főzeléket. Ez utóbbinál a rántásba simán rakhatok teljes kiőrlésű lisztet, nem veszi észre senki a családból. Amit nem szeret Eszti: a tejtermék, maximum kakaóként issza meg, nagyon ritkán választ egy pohár joghurtot, Egészen pici kora óta egyáltalán nem eszik vajat, sajtot. A gyerek ösztönösen tudja, mi kell a kis szervezetének. Mindig megkínálom ezzel azzal, és ő választ . Nekem ez iránytű, Egyébként rákattantunk a főzős videókra, Bekuckózunk a kanapéra, és a youtubeon pörgetjük. Nézzük, ahogy a japán és koreai lányok készítik a cseresznyevirág-tortákat, a muffinokat, a nagyon durva zselatinos-színes desszerteket.

– És segít Eszter a konyhában?
– Szeret velem főzőcskézni. Én a saját mintámból kiindulva nem veszem el a kedvét a főzéstől. Van türelmem kivárni, míg elkészül. Már 3 évesen is örömmel segített, simán beleütötte a tojást a készülő sütibe. Megsértődött, sőt sírt, mikor nem figyeltem oda, és megcsináltam én. Ma a palacsinta és muffintésztát már egyedül kikeveri. Mikor baracklekvárt főztem, a megmosott barackokat ő magozta a kis székében ülve a saját kis asztalánál. Ebben a korban nekik játék minden felnőtt tevékenység, amibe beengedik. Szóval ajánlom mindenkinek, hogy vonja be a gyerekeket, mert egyáltalán nem ügyetlenek.

– A Budapest Bár zenekarban jó sok a férfi, ha összejövetel van, felteszem, ott sem búzacsírát esznek madársalátával.
– A drága cigány kollégáknak egészen más a kultúrájuk, de ez a csapat egyáltalán nem követi a roma tradíciókat, mint az édes jó anyjuk, aki meg elképesztően főz. Hogy pontosan miként, azt a Budapest Bár elején tapasztaltuk. Farkas Misiék és Ricsiék nyolcadik kerületi lakásában volt ugyanis a próba, az anyukájuk, Rózsi rendszeresen főzött a zenekarnak – háromféle ételt és még süteményt is sütött hozzá. Az egyik fogás biztos, hogy pörkölt volt. A kenyér helyett rántott húst adott mindenhez, A panírozott hús úgy állt az asztalon a kosárban, mint máshol a kenyérszeletek. A fiúk – Misi és Ricsi – viszont nem ezt eszik, hanem giroszt, hotdogot, hamburgert, csupa butaságot. A tavaly év végi bulira nagyon menő séf barátnőjét hívta el nekünk a zenekar menedzsere, Andi, aki távol-keleti kajákat készített nekünk. A fiúk csak méregették, nem engedtek a 48-ból, nem kísérleteztek. Egyébként a vidéki fellépéseknél mindig óriási trakta vár. A szervezők kirakják a hurkát, a sült kolbászt és a csülköt, ott illatoznak az asztalon. Nehéz megállni, hogy ne csipegessen belő]e az ember, miközben egyáltalán nem jó fellépés előtt enni. Ezért mostanában nem tehetünk mást, már előre szól a menedzsment, hogy csak a koncert után hozzák ki az ételeket. Akkor viszont pillanatok alatt elfogy minden.

Forrás: Good Food magazin