Laktózmentes élet(mód)

Laktózérzékenység, azaz korunk egyik népbetegsége

Napjainkban egyre jobban elterjedt a laktóz (tejcukor) iránti érzékenység, ami lehet szerzett (antibiotikumos kezelés, fertőzés vagy betegség következményeként) vagy ritka esetben vele született rendellenesség (enzimhiány vagy csökkent működés). A tejcukor iránti érzékenység azonban nem keverendő össze a tejallergiával. Ez utóbbi a tejfehérje, azaz kazein allergiát jelenti, ami alapvetően egy örökletes betegség. A tejcukor érzékenység többségében az életkor előrehaladtával jelentkezik, mert a gyermekkort követően fokozatosan csökken a laktázszint.

A laktóz intoleranciát a laktáz enzim csökkent működése vagy annak teljes hiánya okozza. A kazein allergia esetén azonban az allergénként érzékelt tejfehérjére azonnali allergiás reakcióval válaszol az immunrendszer. A kétféle rendellenesség nem csak a nevében különbözik, hanem az általa kiváltott tünetekben is. Érzékenység esetén az allergiához képest általában enyhébbek a tünetek, illetve kis mennyiségű tejcukor bevitelnél akár tünetmentes is maradhat az érintett ember. Allergia esetén azonban az érzékenységnél fellépő haspuffadás, hasmenés görcsös alhasi fájdalommal, hányással, bőr- és légúti tünetekkel (csalánkiütés, fulladás) is együtt járhat, akár ún. anafilaxiás sokhoz (a keringés összeomlása) is vezethet.

A tejcukor érzékenység a Föld népességének hozzávetőlegesen ¾-ét érinti. A tejfehérje allergia azonban jóval ritkább, hiszen gyermekek mintegy 6 százalékát, a felnőttek 1-2 százalékát érinti.

Nézzük is meg közelebbről, mi is pontosan az a tejcukor, és miért okoz problémát sok ember számára!

A tejcukor két egyszerű cukorból, glükózból és galaktózból felépülő egyszerű szénhidrát.  A táplálékkal elfogyasztott laktóz felszívódása a vékonybélben történik. Ahol a laktáz enzim egyszerű cukrokká bontja, amelyek már fel tudnak szívódni. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva – pl. csökkent enzimműködés vagy enzimhiány –, nem tud lebomlani a tejcukor, akkor tovább halad a vastagbélben, ahol a bélflórát alkotó baktériumok próbálják lebontani rövid szénláncú zsírsavakká vagy gázokká. Ezért történik az, hogy a has elkezd puffadni és bélgörcsök keletkezhetnek.

Laktózérzékenységnél is tapasztalhatunk enyhébb vagy súlyosabb tüneteket is. A fentebb már említett haspuffadás és hasmenés már minimális laktóz mennyiségtől is jelentkezhet. Egyéne válogatja, hiszen vannak olyanok is, akiknél csak a tej- és joghurt-készítmények okoznak problémát, sajtfogyasztást követően semmilyen tünetet sem tapasztalnak.

Nagyon fontos, hogy ha bármilyen, az előzőkben taglalt tüneteket tapasztalunk magunkon, akkor járjunk utána. A laktózérzékenység laktóz- és tejtolerancia, valamint hidrogén-kilégzési teszttel állapítható meg. Valamint a laktózmentes étrendben történő szünetet követő tünetek kiújulása is visszaigazolhatja az intoleranciát. A tejfehérje allergia bőrpróbával, vérvizsgálattal, valamint eliminációval, azaz teljes, tejmentes étrend időszakos követésével állapítható meg.

Diagnosztizált laktózérzékenység esetén laktózmentes étrend betartásával panaszmentes életet élhet az érintett. Azonban akkor sem kell aggódnia, ha olykor-olykor nem sikerül kikerülnie a tejcukrot, hiszen az egyre több helyen kapható, étkezés előtt fogyasztandó laktáz tabletta (laktózt lebontó enzim) ilyen esetekben nagy segítséget jelent. Azoknál, akiknél tejfehérje allergiát állapítottak meg, nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Hiszen számukra egy kis „bűnözés” sem megengedett – a saját érdekükben. Ez pedig azt jelenti, hogy ki kell iktatniuk mindent, ami tejet tartalmaz, tejből készült, beleértve a tápszereket, táplálék-kiegészítőket, édes-sós rágcsálnivalókat, és akár az üdítőket, gyógyszereket is.

Tejfehérje allergia esetén a fehérjediéta tilos, laktózérzékenység esetén orvosi konzultációt követő egyéni döntés függvényében követhető. Az utóbbi esetében nagyon fontos a laktáz enzim rendszeres/fokozott pótlása. Mivel a jelenleg hatályos jogszabályok szerint feltüntetett laktózmentesség esetén is fennállhat keresztszennyeződés az adott terméket előállító üzemben.

A Toman Diet fehérjediétás termékei többségében tejfehérjét, tejszármazékot tartalmaznak. Így aki laktózérzékenyként mindenképp a mi diétánkat szeretné követni, csak és kizárólag saját felelősségre teheti meg!

 

Éves szőrtelenítés bérlet