(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Olívaolaj és egészség

Az olívaolaj egészségre gyakorolt hatásai

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”

Szántó Diána

Talán mindenki ismeri a tényt, hogy az olívaolaj jótékony hatással van szervezetünkre. De pontosan mit is takar ez a kijelentés?

Az olívaolaj a sokat emlegetett mediterrán étkezés alapja, a manapság divatos “szuperélelmiszerek” -ként aposztrofált alapanyagok egyike. Előállítása az olajfa gyümölcséből, osztályozása pedig a Nemzetközi Olívaolaj Tanács által történik.

Extra szűz, szűz vagy nem szűz olívaolaj- mit jelentenek a kifejezések?

Az extra szűz olaj a legjobb minőségű változat, az első sajtolásból származó olajat jelenti; tápértéke és ízhatása is magasabb a többinél. A szűz olívaolaj a második vagy a harmadik sajtolásból származik; míg a nem szűz már a negyedik sajtolásból származó, nem tisztán mechanikai úton nyert olaj. Ennek minősége a leggyengébb.

Az olívaolajnak nem csupán ez a három fajtája létezik – a borhoz hasonlóan- mintegy 700 fajtája különíthető el. A színe a világos sárgától egészen a sötétzöld színig terjedhet.

Az olívaolaj azon ritka olajféleségek egyike, amely gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban- mintegy 70-80%-ban tartalmazza azokat. Emellett gazdag A- és E-vitaminokban is, amelyek antioxidáns hatása révén képes megkötni a káros szabadgyököket. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulását (magas vérnyomás, érelmeszesedés, trombózis). Ennek oka, hogy kiemelt jelentőséggel bír az LDL- koleszterinszint (“rossz koleszterin”) csökkentésében.

Részt vesz a gyulladásos folyamatok kialakulásának megakadályozásában, a daganatos betegségek megelőzésében; valamint a metabolikus szindróma, a cukorbetegség illetve az oxidatív stressz megelőzésében, kezelésében is.

Vas, kálcium, magnézium, valamint kálium tartalma révén a haj, a bőr, valamint a körmök egészségéhez is hozzájárul. Kiválóan hidratál, regenerálja a bőr szöveteit; rendszeres használata biztosítja a bőr puhaságát, feszességét.

Mindezen pozitív tulajdonságai mellett természetesen ne feledkezzünk meg arról a tényről se, hogy- zsiradék lévén- kalóriatartalma igen magas. Mértékletes fogyasztása napi szinten javasolt, azonban vegyük figyelembe, hogy különböző változatai más-más ételek elkészítéséhez használhatóak.

Forráspontja magas, főzésre alkalmas, azonban magas hőfokon történő sütésre nem. Salátákhoz hidegen sajtolt olajat, míg főzéshez más technológiával előállított fajtáját válasszuk!

Célszerű hűvös helyen, sötét üvegben tárolni, annak érdekében, hogy ne veszítsen minőségéből.

A minőségi olívaolajok címkéjén 2004 óta szerepel a “health claim” kifejezés, mely segít eligazodni a tudatos, címkeolvasó vásárlók számára a minőségi valamint egyéb termékek között.