Ásványvíz fogyasztás

Ásványvíz fogyasztása a Toman diéta alatt - hogyan válasszunk?
Milyen ásványvizet igyunk

Ásványvíz fogyasztása a Toman diéta alatt – hogyan válasszunk?

Lovászi Eszter dietetikusunk ajánlásával

Toman diétázóink gyakran megkérdezik, hogy pontosan milyen típusú vizet is fogyasszanak.

A diéta alatt nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Ásványvizek sokaságát találjuk már a boltok polcain, viszont sokszor nehéz eldönteni, hogy melyiket válasszuk. A diéta alatt az ásványi anyag tartalomra kell figyelnünk, mikor ásványvizet választunk. Miért is? Mivel a diéta során a szervezet a vízből veszít először és ezzel együtt ürülni fog a szervezet ásványi anyag készlete is, ezért azt mielőbb pótolni kell.

Mire is figyeljünk oda!

A felsoroltak mutatják a különböző ásványi anyag tartalmakat a vizeknél. Ezek közül a 3 legfontosabb a kálcium, magnézium és a kálium, mivel ezeket az ásványi anyagokat veszíti el a szervezet elsőként, így olyan vizet válasszunk, amiben ezek az értékek minél magasabbak. A nátrium tartalomra abban az esetben kell figyelnünk, ha magas a vérnyomásunk, ekkor mindenképpen minimalizálni kell az ásványi anyag tartalmat még az ásványvizek fogyasztásánál is.

  • nátrium
  • kalcium
  • magnézium
  • jodid
  • fluorid
  • bromid
  • lítium
  • szulfid
  • kálium

Szénsavmentes vagy szénsavas? Melyiket válasszuk?

A szénsavas vizet csak abban az esetben ne fogyasszuk, ha refluxunk van. Ha nem okoz problémát és ha jobban esik a szénsavas, vagy enyhén szénsavas kiszerelés, akkor nyugodtan válasszuk azt, kivéve sportolás esetén, mivel puffadást okozhat. A szénsavas víz önmagában sem a fogakra sem a csontokra nincsen káros hatással.

Ízesített vizek fogyasztása

Ízesített vizek esetében figyeljünk a pontos összetevőkre. A mesterséges ízesítésű vizeket azért ne válasszuk, mert nagyobb mennyiségben történő fogyasztása plusz kalóriabevitelt, koncentrációs zavart, hiperaktivitást és allergiát is okozhat. Ezeket az anyagokat a következő kóddal jelölik meg: E102, E104, E110, E122,E124 és E129. A felsorolt anyagok a nátrium-benzonát tartósítószerrel együtt okozzák a fent említett tüneteket. A napi folyadékbevitelünk mindig színtiszta vízzel történjen meg, és lehetőség szerint kerüljük a mesterséges ízesítésű vizeket. Ha mégis vágynánk valamilyen ízere, akkor készítsük el házilag. Például citromlé, friss menta, gyömbér, uborka felhasználásával bátran zamatosítsuk vizünket a második szakasztól.

Tipp: Tomanozó vendégeink 1 tasak Grapefruit vagy Mangó-őszibarack ízesítésű ital port 1,5 liter vízzel hígítva, finom, ízesített vizet tudnak készíteni.