Sosem voltam nádszálkisasszony…
2019-08-06
Izzadás és testszagok
Nyár, izzadás, kellemetlen testszag – mit tehetünk ellene?
2019-08-09
Articsóka

Articsóka

Az articsóka a Toman Diet első szakaszától fogyasztható zöldség, de sokan nem tudják, miképp célszerű elkészíteni. Ismerkedjünk hát meg vele közelebbről!

A növény Észak-Afrikában őshonos; Európában főként a mediterrán országokban, különösen Spanyolhonban, Franciaországban és Itáliában termesztik, az itt élő népek konyhájában játszik jelentősebb szerepet. Magyarországon is megterem, de általában nem növeszt akkora fejet, hogy élelmiszernövényként lehetne hasznosítani, így inkább csak dísznövényként jelenik meg a hazai kertekben. Közeli rokonságban áll a máriatövissel, a mezei katánggal és a kerti salátával is. Száz grammjában 5,1 gramm szénhidrátot, 5.4 gramm rostot, 3,3 gramm fehérjét és 0,2 gramm zsírt tartalmaz; kalóriatartalma 47 kcal. Jelentős forrása a B9-, K1- és C-vitaminnak, a magnéziumnak, a káliumnak, a mangánnak és a réznek. Rosttartalmának számottevő része prebiotikumként viselkedik, azaz táplálékul szolgál a hasznos bélbaktériumaink számára.

Az articsókát a következőképp tudjuk elkészíteni: előbb megmossuk, majd kézzel eltávolítjuk a külső, kemény „leveleket” (szabatosabban: a virágzati bimbók ún. fészekpikkelyeit), amíg el nem érjük a belső, halványsárga részt. Ezt egy félbevágott citrom vágott felével bedörzsöljük, hogy meg ne barnuljon. Ezután egy késsel vágjuk le a tetejét, kézzel törjük le a szárát, majd egy kiskéssel hámozzuk le az articsókatalp környékén körben elhelyezkedő, az articsókaszívet kívülről takaró zöld részeket. Végül egy kiskanállal vájjuk ki az articsóka szívét, eltávolítván a szőrös belsejét. Az articsókaszívet ezután rövid főzés vagy forrázás után marinálhatjuk is.

Egy másik, gazdaságosabb megoldás, ha a fészekpikkelyeket csupán visszavágjuk egy éles konyhai ollóval, majd levágjuk az articsóka tetejét, és az egészet megfőzzük citromos vízben. Ezt követően hosszában félbe-, esetleg negyedbe vágjuk, és csak ekkor távolítjuk el a szőrös részeket. Az így előfőzött-előkészített articsókát ezután készre grillezzük.