Toman Tudástár

Alvást segítő gyógyteák

Alvássegítő gyógynövények, gyógyteák

Az alvászavarok mostanság igen gyakoriak. Az alábbiakban erre a problémakörre kínálunk néhány természetes megoldást:

  • Citromfű: A citromfű jóízű teája nyugtató, görcsoldó és altató hatású. Aki alvást segítő hatása miatt szeretné fogyasztani, annak értelemszerűen estefelé érdemes innia, de nem közvetlenül lefekvés előtt, mert vizelethajtó hatása is van.
  • Orbáncfű: A legerősebb hatású gyógynövények, gyógytea-alapanyagok egyike; érdemes vele csínján bánni. A növény virágos hajtásából készült teát az álmatlanság mellett stressz és kedélybetegség tüneteinek enyhítésére, általános hangulatjavításra is szokták fogyasztani. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy lehetnek mellékhatásai, és bizonyos gyógyszerek hatásait is módosíthatja. Gyógytea-keverékekben is előfordul.
  • Komló: A nőivarú komlóvirágzat (kolótobozok) szárításával nyert tea-alapanyag forrázata, továbbá száraz és nedves kivonatai enyhe nyugtató és altató hatásúak. Többnyire nem magában, hanem macskagyökérrel kombinálva fogyasztják.
  • Macskagyökér: Az orvosi macskagyökér talán a legismertebb altató hatású gyógynövényeink egyike. A gyökeréből készült főzetet gyakran fogyasztják ilyen céllal. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a macskagyökér hatóanyagainak alkoholos kivonatából előállított készítmények alkalmazhatók enyhe idegfeszültség és alvászavarok enyhítésére.
  • Észak-amerikai golgotavirág: E gyömyörű növény hajtásaiból szorongásoldó és alvássegítő teát készíthetünk. Jobbára a fenti gyógynövényekkel keverve fogyasztják. Várandós nők számára ugyanakkor veszélyes lehet, méhösszehúzó hatása okán.
  • Levendula: A levendulavirág óvatos leforrázásával készült tea idegnyugtató hatású, de az elalvás elősegítésére inkább a levendulás illatpárnák használatosak. A virágokból nyert illóolajat pedig az ágy közelében elhelyezett párologtatóba csepegtethetjük, hasonló céllal.

Altatók szedése mellett a fenti gyógyteákat nem szabad fogyasztani, mivel a kombinált hatásuk kiszámíthatatlan lehet!