(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Alkohol és diéta

Alkoholfogyasztás az ünnepek alatt

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A karácsonyi, szilveszteri időszakban- az év többi időszakához képest- az alkoholfogyasztás is jobban előtérbe kerül. Felvetődik azonban a kérdés, hogy magas kalória- és szénhidráttartalma miatt hogyan és milyen mennyiségben fogyaszthatjuk a különböző alkoholos italokat.

Alkoholtartalmú italoknak nevezzük a különböző mennyiségben etil-alkoholt tartalmazó italokat. Ezek az italok nemcsak ún. üres kalóriát jelentenek a szervezet számára, hanem mind a fizikai, mind a szellemi reakciókat is befolyásolják. Legismertebb fajtái a különböző sörök, borok, likőrök, valamint égetett szeszes italok.

Az alkohol lebontását a máj végzi, grammonként 7 kcal-át jelent a szervezet számára. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a fehérjék és szénhidrátok egy-egy grammja 4,1 kcal-át, a zsírok egy grammja pedig 9,3 kcal-át szolgáltat szervezetünk számára.

A vér alkoholszintje a fogyasztás után 30-60 perccel éri el a maximális szintet. A szervezet óránként kb. 10-15 gramm alkohol lebontására képes, így az elfogyasztott mennyiség függvényében akár több óra is szükséges a szervezetből való teljes kiürüléshez.

Az elfogyasztott mennyiségtől függően az alkohol különböző hatással lehet szervezetünkre. A mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás- nők esetében napi 1, férfiaknál napi 2 egységnyi- különösen a jó minőségű vörösborok fogyasztása- csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát.

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás azonban növeli a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint idegrendszeri zavarokat is előidézhet.

 

Mennyi az annyi?
Egy egységnyi ital 1-1,5 deciliter bort, 3 deciliter sört vagy 2-3 cent égetett szeszes italt jelent, tehát körülbelül 15 grammnyi tiszta alkoholt.

Lássuk néhány alkoholtartalmú ital kalória- és szénhidrát tartalmát!

A legkevesebb kalóriát és szénhidrátot a világos sör tartalmazza, ezt követik a fehér- és vörösborok. A szilveszterkor előtérbe kerülő pezsgő egy decije körülbelül 70 kalóriát tartalmaz, ami – a többi alkoholféleséghez képest- alacsonynak mondható. Érdemes pezsgőből valamint a borok közül is inkább a száraz, esetleg a félédes fajtákat választani, hiszen ezekben kevesebb a cukor. Még jobb, ha a bort fröccsként fogyasztjuk- így nemcsak az alkoholból és ezáltal kalóriából kerül kevesebb az italba, hanem valamilyen szinten pótolhatjuk az alkohol által elvont vizet is.

Legtöbb kalóriát és szénhidrátot a különböző kevert italok és likőrök tartalmazzák.  A koktélokba nemcsak a tiszta szesz és az üdítő kalória- és szénhidráttartalma kerül, hanem a különböző szirupok, a tejszín és tejszínhab, valamint az igen kedvelt koktélcseresznye plusz kalória- és szénhidráttartalmával is számolnunk kell! Érdekes tény, hogy az égetett szeszek- bár a legmagasabb kalóriát tartalmazzák az alkoholok közül- szénhidrát- és így cukortartalommal sem rendelkeznek. Alkalomszerűen és csak kis mennyiségben fogyasztva ezek az italok is beilleszthetőek az étrendbe.

 

Milyen alkoholos italt választhatunk?
Ne ijedjünk meg, hiszen energiaszegény étrend esetén sem kell lemondanunk az ünnepek idején az alkoholfogyasztásról. Válasszuk a száraz fehér- vagy vörösborokat, a light söröket.

Amennyiben kevert italra vágyunk, a gint keverhetjük light vagy zero tonikkal, de elkészíthetjük szódavízzel és citromlével is. A bort fogyaszthatjuk fröccsként vagy zero kólával keverve.

A koktélokat kerüljük, ha van rá lehetőségünk készítsük el mi magunk. Ebben az esetben a cukor helyett édesítsünk mesterséges édesítőszerrel, valamint készítsük zsírszegény tejszínnel, hozzáadott cukormentes gyümölcslevekkel. A különböző szirupokat helyettesíthetjük aromával, így még inkább spórolhatunk a bevitt kalóriákkal.