A dohányzás káros hatásai
5+1 ok, amiért hagyj fel a dohányzással még ma- hízás nélkül!
2019-09-13
Zöldbabfőzelék diétás csirkepörkölttel
Zöldbabfőzelék, diétás csirkepörkölttel
2019-09-15
A mozgás fontossága

A mozgás fontossága

A rendszeres testmozgás fontosságáról gyakran hallunk ugyan, de a téma – sajnos –  sokszor csak a fogyás kontextusában kerül terítékre. Abban természetesen van igazság, hogy sportolás során több kalóriát égetünk el, mint egyébként, ez pedig hozzájárulhat a fogyáshoz is. (Fontos ugyanakkor tisztázni, hogy megfelelő diéta nélkül, kizárólag sport révén, bajosan szabadulunk meg fölös kilóinktól!) Csakhogy ez a mentalitás téves következtetések levonásához vezethet. Sokan gondolhatják úgy, hogy aki nem túlsúlyos, vagy már elérte a vágyott testsúlyt, annak nem szükséges sportolnia. Az igazság azonban az, hogy a mozgásszegény életmód mindenkinek árt, a rendszeres testedzés pedig mindenkinek jót tesz. Testsúlytól és testtömegindextől függetlenül.

Testünk mozgásra termett

Először is tisztázzuk, miért okoz annyi galibát a manapság oly elterjedt mozgásszegény életmód! A legfontosabb ok az, hogy testünk egész egyszerűen mozgásra termett. Minden porcikánk akkor működik jól, ha az ébren töltött idő nagy részét mozgásban töltjük. Nincs ezen sok csodálkozni való. A személyautó, a mozgólépcső, a különféle gépek elterjedése előtt sehova sem lehetett eljutni, semmit sem lehetett elvégezni intenzív testmozgás nélkül. Ma sokan megtehetik, hogy lifttel mennek le a parkolóba, onnan autóval a munkahelyük mélygarázsába, amonnan megint lifttel az irodába. Ott pedig leginkább ülőmunkát végeznek. Az emberi test evolúciója során azonban nem ilyen életvitelhez alkalmazkodott. Ezért ahhoz, hogy jól működjön, rendszeresen át kell mozgatnunk – függetlenül attól, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, vagy soványak.

Mobilitási gyakorlatok az ízületek egészségéért és a sérülések elkerüléséért

Ízületeink egészségének megőrzése kiemelten fontos. Az ízületi betegségek fájdalmasak, nagyban rontják életminőségünket, beszűkítik mozgáslehetőségeinket. S bár ízületi kopásokat okozhat a fokozott igénybevétel is – főként élsportolóknál és fizikai dolgozóknál –, a mozgásszegény életmód úgyszintén veszélyes. Ennek oka, hogy ízületeink, csakúgy, mint testünk egésze, mozgásra termettek. A porcfelszínek „kenőanyagául” szolgáló ízületi folyadék akkor termelődik és áramlik megfelelően, ha rendszeresen átmozgatjuk tagjainkat. Ami kiemelten fontos, mert az ízületi folyadék nemcsak a kiszáradástól védi a porcokat, hanem tápanyagokkal is ellátja őket.

Ízületeink átmozgatására sokféle mozgásforma alkalmas, de különösen jók az ún. mobilitási gyakorlatok. Ezek segítségével javulhat hajlékonyságunk, testtartásunk, növelhetjük ízületeink és izmaink mozgásterjedelmét, sőt, csökkenthetjük a sportsérülések kialakulásának a rizikóját is. A jóga és a tai-chi (tajcsi) számos eleme jó mobilitási gyakorlat is egyben. Ízületeinket védi emellett minden olyan edzés is, amely a közelükben lévő izmokat erősíti.

A kardió nemcsak a szívet védi

A kardiótréning a görög καρδία, azaz szív szóból ered. A futás, evezés, kerékpározás, aerobik stb. valóban erősíti a szívet, de kedvező hatásai messze túlmutatnak ezen. Növeli a tüdőkapacitást, javítja az érrendszer állapotát, hosszú távon segít normalizálni a vérnyomást. A jobb keringésnek és nagyobb vitálkapacitásnak köszönhetően az összes szervünk és szövetünk oxigén- és tápanyagellátása javul. Ebből következően az egész testünk jobban, fiatalosabban kezd működni. Még a bőrünkön is meglátszik a sportolás hatása, hiszen a jobb vérellátás jobban táplált bőrt eredményez. A salakanyagok elszállítása is hatékonyabbá válik, a rendszeres izzadással pedig sok méreganyagtól szabadulunk meg. S ha mindez nem lenne elég, a „kardiózás” során nagy mennyiségű boldogsághormon szabadul fel. Így még a kedélyállapotunk is javul!

A Toman Diet pesti és budai szalonjaiban igénybe vehető Geoway infrakerékpár egyesíti magában a kardióedzés és az infraszauna előnyeit.

Izommunkával az inzulinrezisztencia ellen

A súlyzós edzésekről a legtöbb embernek a kidolgozott izomzatú testépítők jutnak eszébe. De nem kell ahhoz bodybuildernek lenni, hogy értékelni tudjuk az efféle edzések előnyeit. Erős izmokra a hétköznapokban is bármikor szükségünk lehet. Bárkivel előfordulhat, hogy meg kell emelnie egy nehezebb bútordarabot, vagy talpra kell állítani egy segítségre szoruló embert. Ráadásul a rendszeres izommunka nemcsak erősebb izmokat eredményez, hanem az inzulinérzékenységet is javítja. Ezáltal pedig segítséget nyújthat az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is. Súlyzós edzések révén emellett elérhetjük azt is, hogy fogyás esetén ne veszítsünk túl sokat a zsírmentes testtömegünkből. Az sem utolsó szempont, hogy az izomszövet még nyugalmi állapotban is több kalóriát használ el, mint például a zsírszövet. Így akinek nagyobb izmai vannak, annak valamivel gyorsabb a nyugalmi anyagcseréje is. Ez pedig segíthet megtartani a súlyunkat, és elkerülni a (vissza)hízást.

Mozgással az egészséges csontokért

Ahogy arról már az egészséges csontozatról szóló cikkünkben is írtunk, a normális csonttömeg megőrzéséhez is szükség van rendszeres testmozgásra. Mozgásszegény életmód esetén ugyanis megnő vérünkben a szklerosztin nevű anyag szintje, ami gátolja a csontképzés folyamatát. A sport viszont csökkenti a szklerosztinszintet, és növeli az ún. inzulinszerű növekedési faktor koncentrációját a vérben. Mindez pedig – megfelelő étrend mellett – kedvezően hat a csontátépülésre. Főleg a tengelyirányú terhelés stimulálja a csontképződést. A futó- és ugróedzések, a lépcsőzés és a saját testsúlyos gyakorlatok segítik a legjobban a csonttömeg megtartását, egyes esetekben növelését. (Már kialakult csontritkulás esetén viszont ugyanezek a gyakorlatok akár veszélyesek is lehetnek, ezért ilyenkor kérjük ki egy gyógytornász tanácsát!)

Azt válaszd, ami örömet okoz!

Ha valamilyen konkrét fitneszcélt tűztünk ki magunk elé, érdemes személyi edző segítségét kérnünk edzéstervünk kialakításához. Ha viszont „csak” általánosságban szeretnénk élvezni a testmozgás előnyeit, célszerű olyan tevékenységet választanunk, amelyet kifejezetten élvezünk. Ilyenkor ugyanis nem az a legfontosabb, hogy minél intenzívebb és hatásosabb legyen a sport, hanem az, hogy rendszeresen űzzük. Ha neked a pingpongozás okoz örömet, válaszd azt. Lehet, hogy kevesebb kalóriát égetsz el vele, mint a futással. Lehet, hogy kevésbé dolgozza meg az izmaidat, mint a súlyzózás. De ha már annyit elérsz vele, hogy mindennap átmozgatod a tested, azzal máris rengeteget tettél egészséged megőrzése érdekében. Ráadásul ha már egyszer megszeretted a mindennapos testmozgást, egy idő után azon kapod magad, hogy újabb és újabb sportokat próbálsz ki!