Édeskömény

Édeskömény

A Mediterráneum ajándéka

Az itáliai séfek bolondulnak érte, a portugálok tengeröblöt és várost neveztek el róla egy csodaszép szigeten, Magyarországon is egyre több helyen kapható, mégis alig ismert… ez nem más, mint az édeskömény, amelynek ánizsillatú, zöldesfehér szárgumója zöldségként, apró termése és kaporra emlékeztető levele pedig fűszerként használatos. Ismerkedjünk meg vele közelebbről, már csak azért is, mert azon alapanyagok közé tartozik, amelyek már a Toman Diet első etapjától fogyaszthatók!

Az édeskömény a Földközi-tenger mellékén, a Mediterráneumban őshonos. Az ott élő népek az ókortól fogva ismerik és kedvelik. A régi Egyiptomban a nők kozmetikai célokra használták; Hippokratész, Dioszkoridész és Plinius pedig gyógyhatást tulajdonított neki, és többféle nyavalya kezelésére is javasolta. Gyógyászati célokra alkalmazták a kínai orvosok is. A híres marathóni csata névadó településének a neve magyarul „édesköményes lapály”-t jelent.

A Mediterráneumtól távolabb, a buján zöldellő, atlanti-óceáni Madeira szigetén is vadon termett egykoron. Amikor az addig lakatlan szigetet a XV. században birtokba vette João Gonçalves Zarco portugál hajóskapitány, az egyik tengeröblöt az édesköményről (portugálul funcho) nevezte el Funchal-öbölnek. Később itt alapították meg a sziget – szintén Funchal-nak elkeresztelt – fővárosát, amely sok minden más mellett arról nevezetes, hogy itt, pontosabban Monte nevű városrészében alussza örök álmát az utolsó magyar király.

Élelmiszerként elsősorban az édeskömény megvastagodott szárát, szárgumóját használjuk. Az édeskömény-gumó 100 grammjának energia- és rosttartalma, valamint makrotápanyag-összetétele az alábbiak szerint alakul:

Kalória: 31 kcal
Fehérje: 1,2 gramm
Zsír: 0,2 gramm
Szénhidrát: 4,2 gramm
Élelmi rost: 3,1 gramm

Mint látható, felszívódó szénhidrátokból keveset, élelmi rostból viszont aránylag sokat tartalmaz, miközben kalóriatartalma alacsony. A mikrotápanyagok közül főleg káliumból, mangánból és C-vitaminból találunk benne nagyobb mennyiségeket. Kevésbé jelentős, de azért nem elhanyagolható kalcium-, foszfor- és foláttartalma is van.

A növény fűszerként és gyógytea-alapanyagként is hasznosított termései (magjai) jóval nagyobb kalória- és tápanyagsűrűséggel bírnak. 100 gramm édeskömény-magban a következőket találjuk:

Kalória: 345 kcal
Fehérje: 15,8 gramm
Zsír: 14,9 gramm
Szénhidrát: 12,5 gramm
Élelmi rost: 39,8 gramm

Édeskömény recept

Fűszeres édeskömény

A magok mikrotápanyag-tartalma is jelentős. Száz gramm édeskömény-mag egészen elképesztő mennyiségű, 1196 mg kalciumot, 1694 mg káliumot, 487 mg foszfort, 385 mg magnéziumot, 18,5 mg vasat, 6,5 mg mangánt, 3,7 mg cinket és 1,1 mg rezet tartalmaz, emellett jelentős forrása a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminnak is. Persze – fűszerről lévén szó – 100 gramm elfogyasztása nem tűnik reálisnak, de már egyetlen evőkanálnyi mennyiség is fedezi például szervezetünk mangánszükségletének közel 20%-át. A növény jellegzetesen ánizsos aromáját jelentős ánizsaldehid-tartalmának köszönheti.

A zöldfűszerként használatos, enyhén ánizsos zamatú édeskömény-levelek elsősorban antioxidánsokból, főként kvercetinből és miricetinből tartalmaznak sokat. Formájuk kaporra emlékeztet, ízük azonban egészen más.

  • Gyógyászati alkalmazása

Az édeskömény-magokból főzött tea puffadásellenes, szélhajtó, görcsoldó hatása régóta ismert, a már említett Hippokratész például kifejezetten kisbabák bélgörcseire ajánlotta gyógyírként. Plinius azt gondolta, az édeskömény látásjavításra, szembetegségek kezelésére is alkalmas. Ez a meggyőződés sokáig tartotta magát; a Madeirát felfedező, hajóskapitány is szembaját igyekezett kúrálni a növény főzetével – Plinius után 1400 évvel! A növénynek egyébként valóban vannak gyógyászati célokra alkalmazható hatóanyagai, ezek szerepelnek is a hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben. Fogkrémekben is felhasználják az édesköményt, bár inkább csak ízesítőként.

  • Gasztronómiai felhasználása

A növény vékonyan felszeletelt gumóját nyersen is elfogyaszthatjuk. Ilyenkor érződik leginkább ánizsos aromája és zamata, és így marad meg legjobban C-vitamin-tartalma is. A legegyszerűbb salátákat is nagyon fel tudja dobni, lereszelve pedig jól párosítható a legkülönbözőbb káposztafélékkel. Aki viszont nem kedveli az ánizsos ízvilágot, jobban teszi, ha megpirítja kissé. Egészen más karaktert kap így az édeskömény-gumó. Lehet továbbá grillezni – félbevágva vagy szeletelve –, sütőben sütni és párolni is. Húsos egytálételek részeként és főzelék-alapanyagként is megállja a helyét. Nagyszerű kiegészítője leveseknek; jól kombinálható például cukkinivel, zöldborsóval, paradicsommal, de akár egy gyümölcslevest is feldobhatunk vele. Olaszországban tésztaszószokhoz is használják, de remekül illik halakhoz és rákokhoz is. Tegyünk vele egy próbát – nem fogunk csalódni!

Árva-Tóth Zoltán írása