(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Karfiol, a vitaminbomba

A másik vitaminbomba: a karfiol

A korábbiakban már megismerkedtünk a brokkoli, mint vitaminbomba jótékony hatásaival, valamint felhasználhatóságával. Ezen a héten közeli testvérét, a karfiolt vesszük górcső alá.

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”

        Szántó Diána

A brokkolihoz hasonlóan a karfiol is a keresztesvirágzatúak családjába tartozik, így számos pozitív tulajdonságában megegyezik a brokkolival. Felhasználhatósága sokoldalú: fogyaszthatjuk főzve, párolva köretként; levesként, krémlevesként elkészítve; csőben sütve vagy rakottasként; húsok mellé mártás formájába; de nyersen, különböző salátákban is remekül megállja helyét.

Ismerkedjünk meg legfontosabb egészségügyi hatásaival!

Alacsony kalória-, valamint magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt jól beilleszthető a fogyókúrázók, cukorbetegek étrendjébe is. 10 dkg karfiol mindössze 25 kcal-t 5 gramm összetett szénhidrátot, 0,1 gramm zsírt, valamint fehérjéből 2 grammot, értékes rostból pedig 2,5 grammot tartalmaz. Rosttartalma jótékony hatással van a vércukor-, illetve a koleszterinszintre, fogyasztása hozzájárul a teltségérzet kialakításához, valamint késlelteti az éhségérzet kialakulását.

Értékes vitaminjai és ásványi anyagai közül kiemelendő a C- és a K-vitamin, illetve a folsav (B12): 10 dkg karfiol fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünk 77%-át; a K-vitamin szükséglet 20%-át, valamint a folsav-szükségletünk 14%-át. Ezek mellett gazdag többféle B-vitaminban, magnéziumban, mangánban, valamint foszforban.

A mangán – bár szervezetünknek csak igen kis mennyiségben van rá szüksége – fontos antioxidáns, szerepet játszik a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásának megakadályozásában; szükséges egyes hormonok (különösen a pajzsmirigy és a nemi hormonok) előállításához, a szénhidrát- és a fehérje-anyagcsere megfelelő lezajlásához, valamint a DNS és az RNS képződéséhez.

A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetünkben. Szükséges a csontok és a fogak egészséges felépítéséhez, a normális idegműködéshez, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez, valamint az enzimek működéséhez. Érdekes tény, hogy szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

A karfiolban található biológiailag aktív vegyület a szulforafán, amely hozzájárul a szív-érrendszer egészségéhez, valamint véd a különböző daganatos megbetegedések (pl. máj, vastagbél, prosztata) kialakulása ellen. Ezenkívül védi a szem érzékeny szöveteit az oxidatív stressztől, ami vakságot, makuladegenerációt, valamint szürkehályog kialakulását eredményezheti.

A karfiolban található kolin – amely a B-vitaminok közé tartozik – serkenti az agyműködést, javítja a memóriát; hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez; valamint védi a májat és az érrendszert.

Mindezek alapján mindenkit csak bátorítani tudok fogyasztására, akár már a Toman Diéta első szakaszától kezdve!

Ha még nem olvastad Szántó Diána dietetikus korábbi, például a Brokkoli, mint vitaminbomba című cikkét, ide kattintva megteheted: https://www.tomandiet.com/magazin/brokkoli-mint-vitaminbomba/