Címlapon Tomán Szabina

Tomán Szabina Figyelő címlapsztori

A lendület építi a márkát! – Figyelő magazin

Tomán Szabina modellként lett ismert, személyes történetével lépett be az üzleti életbe, vállalati tapasztalatok nélkül. Lehet, hogy pont ez a sikerének titka, mert nyitott és rugalmas, sokat tudott meg az ügyfeleiről, s személyes hitele is erős alapot adott a brandépítéshez. A Toman Diet idei nettó
árbevétele megközelíti a 700 millió forintot.

– Sztori nélkül ma már nincs üzlet. Az ön története úgy kezdődik, hogy kislánya születése után nem egy radikális módszerrel akarta visszanyerni az alakját. Rátalált a fehérjediétára. De hogyan lett ebből vállalkozás?

– Tizenhét éves korom óta profi modellként dolgoztam. Az a világ szigorú életmódot és önsanyargató diétát követelt. Nap mint nap hozni kellett az ideális formát és alakot. Később családot alapítottam, megszületett az első gyermekem, a szülés után viszont harminc kilogrammnyi súlyfelesleg maradt rajtam. Egyrészről tehát ott volt az elképzelhető legnagyobb boldogság, a kisbabám a karjaimban, másrészről pedig egy „új test”, amelyet viselni, cipelni kellett. Természetesen a korábbi önsanyargató diétákat nem folytathattam, új utakat kellett keresnem. Rengeteg próbálkozás után egy pozsonyi barátnőm hívta fel a figyelmemet a szlovákiai fehérjediétára. Ez valódi fordulópont volt: két hónap alatt megszabadultam a feleslegtől. Látványos lehetett a változás, mert egyre többen kérdezték,
miként sikerült. Saját sikeremen felbuzdulva, s látva, hogy mennyien küzdenek hasonló problémával, vállalkozássá formáltam a baráti tanácsadást: üzleti tervet készítettem, végiggondoltam a folyamatokat, s olyan partnereket kerestem, akik szakértelmükkel támogatnak akár a gyártásban, akár a brandépítésben, akár a kereskedelem területén. Dietetikusokkal, szakorvosokkal konzultálva alakítottam ki a Toman Diet programot.

– Mivel teltek az első hónapok, az első év? Hogyan építkezett?

– 2015-ben indítottam el a vállalkozásomat, akkor még egy üzlettel, de hamarosan három vidéki partner is csatlakozott. Gyorsan nőtt a hálózat, mert rendkívül kedvező volt a piac visszajelzése. Először a velem diétázók döntöttek úgy, hogy szeretnének üzletileg is kapcsolódni hozzám: kisközösségükbe hírét vitték a módszernek, s hamarosan boltot nyitottak. Rövid idő alatt eljutottunk Bajára, Kecskemétre, Pécsre, Szentendrére – hogy csak néhány helyet említsek. Két hónappal a cégem indulása után már megnyitották a Toman szalonokat, ami nekem is óriási lendületet adott. A startnál már mögöttem volt a francia gyár és laboratórium, ami biztos alapot teremtett ahhoz, hogy tökéletes minőségű ajánlataink lehessenek.

– Hol kereste a lehetséges gyártót? Magyar vállalat nem jöhetett és nem jöhet szóba?

– Európai gyártót kerestem. Természetesen a hazai piacot is felmértem, de végül Franciaországban találtam meg azt a partnert, amely sokkal több, mint egy gyár. Olyan laboratóriummal és kollégákkal találkoztam, akik innovatívan, a piaci trendeket ismerve s olykor diktálva is teszik a dolgukat. A gulyáslevesünket például egy közös és egyedi fejlesztés eredményeként hoztuk ki a hazai piacra, hogy igazi magyaros ízt is biztosítsunk a diétához.

– Mennyire volt részletes az üzleti terve? Egyáltalán meddig mert tervezni a kezdetekben?

– Az induláskor csak egy évre terveztünk előre, ez a gyártás miatt is fontos volt, de akkor még nem is láttam ennél messzebb. Működés közben tanultunk: ami sikeres volt, azt továbbvittük, ami kevésbé, azt elengedtük. Pontosan tudtam, mit akarok, és mély meggyőződésem volt, hogy ezt a tervet csak elkötelezett, képzett és alkotó csapattal tudom megvalósítani.

– Mikor jött el az a pont, amikor látható volt, hogy a vállalkozás lendületet kapott, növekedni kell?

– Az első évben tizenkét partner csatlakozott; ez már olyan lendületet adott, amely mind a termékfejlesztésben, mind a rendelési minimummennyiségekben, továbbá a képzésben és a franchise-rendszer építésében biztos alapokat jelentett. Nem múlik el nap, hogy ne törnénk a fejünket valamilyen újításon. Folyamatosan figyeljük az igényeket, tökéletesítjük az ízeket, igyekszünk közelebb kerülni a partnereinkhez, vagy éppen oktatjuk a munkatársainkat. Ha úgy tetszik, a lendület a Toman márka legfontosabb összetevője.

Figyelő címlap Tomán Szabina

Tomán Szabina – Figyelő

– A Toman Diet prémiumtermék, ennek megfelelő az ára is. Mi az a hozzáadott érték, amit a produktumokon kívül kap az ügyfél?

– A személyes konzultáció, valamint a folyamatos szakmai és lelki támogatás az, amivel több ez a diéta. Mivel saját tapasztalaton alapul, így pontosan tudom, hol kell az a kis lendület, mind lelki, mind pedig fizikai, amely segíti az életmódváltást. A vendégek olyan személyre szabott támogatást kapnak, amely ebben a rohanó és információval teli világban határozott megoldást biztosít. Megkapják a pontos menetrendet alternatívákkal, de nem kell gondolkozniuk, mit is válasszanak a sokféle módszer, megoldás közül, hanem a legjobb minőségűt nyújtjuk.

– Elsőként kezdett el fehérjediétával foglalkozni, most viszont egyre több konkurens jelenik meg. Mitől lett ennyire népszerű ez a diétatípus?

– Biztosan attól, hogy sikeres. Amúgy az úttörőket óhatatlanul követik mások. Én pedig elsősorban nem azzal foglalkozom, kik lépnek be arra a piacra, ahol dolgozom, hanem inkább azzal, miként segíthetem azokat, akik bizalommal fordulnak hozzám: milyen új ajánlatokat adjak nekik, hogy még egészségesebben és kiegyensúlyozottabban éljenek. Erről szól például a Toman Vital.

– Igen, új termékekkel jöttek ki a napokban. Miről van szó?

– A Toman Vital produktumokat nemcsak diétázóknak ajánljuk, hanem mindazoknak, akik természetes és egészséges hatóanyagokkal szeretnék nap mint nap egyensúlyban tartani a szervezetüket. A Toman Diet vonalát követve bárhová magunkkal vihetők. A Toman Lifestyle teljesen új irányt vett a környezettudatosság és a fenntarthatóság kérdésében, melynek első lépése a Toman Vital termékcsalád. Az árucikkek csomagolása felelősen vezetett erdőgazdálkodásból származó nyersanyagból, karbonsemleges, megújuló szélenergiát felhasználó technológiával gyártott papírból készül. Az új produktumok között egyebek mellett vízhajtó, zsírégető, kollagénitalporok vannak.

– Megkezdték a külföldi terjeszkedést is. Milyen stratégia alapján? Milyen további terveik vannak?

– 2017-ben nyitottuk meg az első külföldi Toman szalonunkat, Bukarestben, ahol franchise-rendszerben kezdtük meg a működést. Stratégiánk fontos része, hogy olyan helyi partnerrel indítsuk el a pontot, aki szakmailag elkötelezett az életmódunk mellett. Romániában dietetikus képvisel minket, ott a személyes konzultáció miatt fontos volt, hogy szakemberek reprezentálják a márkánkat. 2020-ban tervezzük az osztrák és a lengyel piacra lépést.

– Mennyiben változott az elmúlt években a marketingkommunikáció? Vannak új szempontok?

– Az induláskor még nem volt tudatosan épített marketingkommunikációnk, mert annyira erősen működött a szájhagyomány, az ajánlások rendszere, hogy kézről kézre adták a kilincset a vendégeink. Arra kellett koncentrálnunk, hogy minél több ponton és minél jobban képzett Toman-konzulensekkel tudjuk működtetni a rendszert. Természetesen ahogy növekedtünk, a marketingkommunikációnk is egyre professzionálisabb lett. Immár éves szintű, s online, valamint PR-ügynökség, jó szakemberek segítik a munkánkat. Azzal, hogy felépült az országos hálózatunk, a marketingkommunikációnk is az éves tervekkel, továbbá a Toman márka pozicionálásával egy nagyon határozott irányt vett.

– Kisbabája és kiskamasz lánya mellett hogyan egyensúlyozik a családanya-üzletasszony szereppel?

– Röviden? Nagyon nehezen. Olyan ez, mint amikor tányérokat pörget az artista a színpadon. Minden idegszálával összpontosít, hogy egyik se sérüljön. Különösen azért nehéz az egyensúlyozás, mert végletesen maximalista vagyok – magammal, a munkámmal és a környezetemmel szemben egyaránt. Ha viszont kifejthetem egy kicsit bővebben, akkor már sokkal biztatóbb a kép. Roppant szerencsés vagyok, mert egyik szerepemben sem egyedül kell helytállnom. A párom – aki a kicsi édesapja – mindenben mellettem áll és támogat. Biztat, figyel és drukkol – ezer százalékban a társam. A nagylányom édesapja is segít, amikor kell. És a Tomán-csapatban is mindig bízhatok, nélkülük nem tartanánk ott, ahol. Tagadhatatlan: a teljesítmény olykor lemondással jár. Arra azonban nagyon vigyázok, hogy ennek a lemondásnak ne a gyerekeim lássák a kárát. Inkább átmegyek varázslóüzemmódba, és valami módon a nap huszonnégy órájából csinálok olykor kicsit többet.

Lengyel Gabriella – Figyelő