Befőzés, fagyasztás

Befőzés, fagyasztás

A kamra kincsei

Zárd a nyarat üvegbe, tedd el a kincseit a kamra polcaira, vagy a fagyasztóba!

Közkeletű, hogy a házi mindig jobb. Az van benne, amit te beleteszel. A diéta alatt ez a tény meg még nagyobb szerepet kaphat! Ki ne álmodozna néha egy finom lekvárról? Vagy a tél közepén egy jó lecsóról, ami alapja lehet számos ételnek? Ropogós savanyúságról? Vagy egy finoman ízesített pestóról, amit a salátára lehet tenni?

Vegyünk például egy jó kis házi szilvalekvárt.

Persze nem arról van szó, hogy fél üveggel megeszünk belőle egyszerre! Mert attól, hogy valami diétás, a mérték ugyan úgy számít! Tehát csak három dolog kell hozzá: 1 kiló szilva, 250 g diabetikus befőző cukor (mert ilyen is van már!) vagy lehet használni folyékony édesítőt is, illetve 25 g dzsemfix vagy 1 mokkáskanál szalicil, ez már ízlés kérdése, ki mivel szereti eltenni a lekvárt. Kimagozzuk a gyümölcsöt, egy lábasba feltesszük főni, majd 10-15 perc után pürésítjük botmixerrel. Eleve le lehet darálni a szilvát, ha szeretnénk. Tehát ha már rotyog, beletesszük a cukrot, és a dzsemfixet vagy szalicilt, újra forralunk rajta egyet, és ha már “puffog” a lekvár, lezárjuk, sterilizált üvegekbe tesszük, celofán rá, majd zsineg és mehet is a polcra. Ennyire egyszerű és ebben tényleg annyi és az van benne, amit te beleteszel!

Fogyókúrás lekvár

Diétás szilvalekvár

Na de nézzük a savanyúságokat!

Aki tománozik, annak a diéta alatt nem engedélyezett, de nem árt tudni róluk, hiszen a diéta után már bátran fogyaszthatóak! Tartósítjuk őket, de nem főzzük, szóval a savanyítás során nem vesznek el a zöldségek egészséges rostjai! A savanyított zöldségekben olyan értékes baktériumok találhatóak, amik jótékony hatásukat a bélrendszer támogatásával fejtik ki, egyfajta természetes probiotikumként működnek és így segítik a szervezet folyamatosan pörgő anyagcserefolyamatait is. Persze jöhet a jolyjoker információ: a legtöbb savanyúság kifejezetten diétás, mert igen alacsony a kalóriatartalmuk!

Természetesen nem marad ki a fagyasztás sem.

Ennél az eltevési módnál nem használunk semmi mást a tartósításra, csak a hideget. Bár rengeteg zöldség és gyümölcs kapható fagyasztva, azonban ha te teszed el, az mégis más! Amit talán kevesebben ismernek, az a zöldfűszerek fagyasztása. A technika ugyan úgy működik, de mindig figyelni kell arra, hogy jól záródó dobozokba tegyük el a fűszereket, mert intenzív illatukat átveheti más is. Az egyik legjobb trükk a fagyasztásukra, ha aprítva egy kis vízzel elkeverve jégkocka tartóban fagyasztod le őket, így máris porciózva használhatod fel. Télen például ha levest főzöl, csak előkapsz egy kocka lestyánt, vagy egy paradicsomos mártásba egy kocka bazsalikomot dobsz, máris a nyár ízeit érezheted télen is!

Éves szőrtelenítés bérlet