(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Mindent a kakaóról

A kakaó- egészségesebb, mint gondolnád!

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”

Szántó Diána

Az ünnepek közeledtével egyre inkább előtérbe kerül a kakaó. Fogyasztjuk forró italként, felhasználjuk a különböző édességek alapanyagaként, de – nem utolsó sorban- a Mikulás is a gyerekek csizmájába csempészheti a belőle készült finomságokat.

A kakaó és a belőle készített csokoládé talán egész Európában igen kedvelt és elterjedt alapanyag- és nem utolsó sorban nassolnivaló. Egészségünkre gyakorolt hatásaival azonban már annál kevesebben vagyunk tisztában, így ezen a héten közelebbről is megismerkedünk vele.

 

A kakaó története

A kakaó Dél-Amerika esőerdeiből származik, ahol a bennszülöttek már évezredekkel ezelőtt is ismerték és termesztették. A kakaófát elsősorban afrodiziákumként, babját pedig fizetőeszközként használták. A kakaóbab sokáig fizetőeszköz maradt, míg a magvakat borító fehér színű terméshúst nem mindennapi csemegeként fogyasztották. A nem ehető részekből többnyire használati tárgyakat készítettek.

Európába a spanyolok által került; a 17. századig jellemzően csak italként került az asztalra, míg napjainkban már leginkább csokoládé formájában fogyasztjuk.

 

A kakaó hatóanyagai, értékes mikrotápanyagai

Fő hatóanyaga az ún. teobromin, amely- a koffeinhez hasonlóan- diuretikus, valamint élénkítő hatású vegyület. Megtalálható benne a magnézium, a foszfor; de értékes forrása flavonoidoknak, polifenoloknak illetve növényi rostoknak is. Különböző vitaminokat is tartalmaz- így A-, E-, D-, B1-, B2-, B6- vitaminokat.

A magnézium nélkülözhetetlen az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint segíti a kalcium csontokba való beépülését. A foszfor a fogazat és a csontok egészséges, szilárd szerkezetének kialakításához is szükséges.

A flavonoidok erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkező vegyületek; gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, valamint daganatmegelőző tulajdonságot tulajdonítanak nekik. A polifenolok növényi hatóanyagok, melyek- a flavonoidokhoz hasonlóan- antioxidánsként ismeretesek. A kakaóbab feldolgozása során mennyiségük némileg csökken.

Mindezen értékes vegyületein kívül a kakaó erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a hasznos bélbaktériumok szaporodását.

 

A kakaóporok különböző fajtái

A kakaópor feldolgozása során a kakaóbabból kivonják a kakaóvajat, majd a visszamaradt anyagot feldolgozás után porrá őrlik. A boltok polcain megtalálható kakaóporok minőségét a nyersanyag-, valamint a feldolgozás  minősége határozza meg. A kakaóbab szüretelése után erjedési- ún. fermentációs- folyamat játszódik le; elsősorban ez a folyamat határozza meg a kakaópor minőségét. A kakaópor zsírtartalmát a visszamaradt kakaóvaj mennyisége határozza meg; ez általában 15-20% között van. A zsírszegény kakaóporok 12% kakaóvajat tartalmaznak.

Kakakópor

Melyik kakaóport válasszuk?

A nem zsírszegény kakaóval készített édességek mind ízhatásra, mind állagra kellemesebbek, mint ha zsírszegény kakaóval készítenénk.

Az áruházak polcain megtalálható kakaóporok címkéjén csak a kakaóvaj tartalom van feltüntetve, így a minőségre általában az árból, valamint a kakaóvajtartalomból következtethetünk. Általánosan elterjedt hiedelem, hogy a jobb minőségű kakaóporok sötétebb színűek- ez azonban nem minden esetben igaz, hiszen a gyengébb minőségű kakaóporoknál is elérhető a sötét szín lúggal való kezelés során.

Érdemes megjegyezni, hogy a “holland kakaópor” elnevezés nem a származási helyre utal, hanem azt jelzi, hogy lúggal kezelt- tehát sötét színű- kakaóport tartunk a kezünkben. Általában a sötétített termékek kevésbé keserűek, mint a lúggal nem kezelt társaik.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a kakaópor árán kívül -csupán a színéből- nehéz következtetni annak minőségére. A jó minőségű kakaóporok általában jóval drágábbak- ennek oka, hogy a minőségi kakaó a világ össztermésének csupán 4%-a.

A Toman Diet során számos Toman termék közül válogathatunk, ha a csokoládé ízére vágyunk- így választhatunk például müzliszeletet, csokoládé ízesítésű édes snacket,  kakaó italt, de akár fagylaltot is.

Éves szőrtelenítés bérlet