Toman Tudástár

Mozgás és diéta

A jógázás jótékony hatásai

A testi-lelki feltöltődésre és fejlődésre vágyó emberek közül ma már Magyarországon is egyre többen választják a jógázást. Nem véletlenül. Az indiai nagykövetség Amrita Shergil Kulturális Központjának hivatalos álláspontja szerint: „A jóga megtanította nekünk a betegségből az egészséghez vezető utat, és egy módját annak, miként élhetünk nyugodt, kreatív, tartalmas és megelégedettséggel eltöltő életet. Megmutatja a módját, miként győzhetjük le a feszültséget és a tudattalan szorongást.”

A sport, a mozgás nagyon fontos a diéta alatt, ha nem diétázunk is mindenképp érdemes beépíteni az életünkben. Támogatja a hatékonyabb és gyorsabb fogyást, örömet ad, erősíti a vázrendszerünket, ízületeinket, pozitív hatásainak sora felsorolhatatlan.

Nézzük meg közelebbről a jógát! A jógázásnak számos tudományosan is bizonyított jótékony hatása van egészségünkre nézve.

  • Csökkenti a stresszt: Több kutatás is igazolta, hogy a rendszeres jógázás akár már néhány hónap után is képes csökkenteni az egyik fő stresszhormon, a kortizol szintjét. Ezáltal kevésbé leszünk stresszesek, és szorongásunk is alábbhagyhat.
  • Javítja a mobilitást, és ruganyosságot kölcsönöz testünknek: Számos jógapóz, ászana van, amelyek kivitelezése kitűnő mobilitási gyakorlat is egyben. Ezek segítségével javulhat hajlékonyságunk, testtartásunk, növelhetjük ízületeink és izmaink mozgásterjedelmét, sőt, csökkenthetjük a sportsérülések kialakulásának a rizikóját is.
  • Segíthet a krónikus fájdalmak egyhítésében: Legyen szó carpalis alagút-szindrómáról vagy ízületi artrózisról, kutatások sora igazolja, hogy a jóga segít csillapítani az állandó fájdalmat, nagyban javítva ezáltal a beteg életminőségét.
  • Javíthatja egyensúlyunkat: A megfelelően kiválasztott és hozzáértő oktató által betanított jógagyakorlatok javíthatják egyensúlyérzékünket is. Erre leginkább idős korban lehet szükségünk.

Fontos, hogy a jógát ne otthon kezdjük gyakorolni, hanem menjünk el egy tanfolyamra. Bizonyos betegségek fennállása esetén különösen fontos tisztázni, mely gyakorlatokat végezhetjük, és melyeket nem. Előrehaladott csontritkulásban szenvedőknek például nem ajánlhatók a hátgerinc meggörbítésével járó gyakorlatok, mert ún. kompressziós csigolyatörésekhez vezethetnek. Ilyen esetekben fontos, hogy olyan jógaoktatót válasszunk, aki tisztában van betegségünk jellegzetességeivel, és hajlandó betartani kezelőorvosunk és gyógytornászunk utasításait.