A hízás folyamata, típusai és egészségügyi kockázatai

Diétás édesség recept
Kókusztejes panna cotta
2020-02-01
Gyors fogyás
Miért nem okoz problémát a túl gyors fogyás a Toman diéta programban?
2020-02-07
A hízás típusai

A hízás folyamata

“Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A fejlődő országokban – így hazánkban is – óriási gond az elhízás. Az elhízottak aránya a felnőtt lakosság körében Európában hazánkban a legmagasabb, míg világviszonylatban negyedik helyen állunk, USA, Mexikó, valamint Új-Zéland után. De hogyan eredményez a többletkalória túlsúlyt, és az esztétikai problémán kívül milyen egészségügyi kockázatokat jelent? 

Ha túl sok kalóriát fogyasztunk el és emellett keveset, vagy egyáltalán nem mozgunk, hízni fogunk. Természetesen ez egy (relatíve) hosszabb folyamat- attól nem fogunk hízni, ha egyszer többet ettünk a szükségesnél. A szükséges kalóriamennyiség minden embernél más, hiszen függ például az életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól. A hosszabb folyamat is csupán néhány napot jelent, ha pár napig, vagy egy hétig folyamatosan több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit szervezetünk felhasznál, máris többet mutathat a mérleg. 

Testsúlyunk változásához azonban nem csak táplálkozásunk, hanem hormonrendszerünk is hozzájárul. A pajzsmirigy túlzott működése változatlan étkezési szokások mellett is fogyást eredményezhet, míg alulműködése hízást okozhat. A zsírsejtekben termelődő ún. adiponektin hormon zavaránál is súlyfelesleg alakulhat ki. 

A zsigeri zsír

Az ún. viszcerális, vagyis a zsigeri zsír a hasüregben található, a belső szervek körül. A zsigeri zsírok hormonokat valamint olyan anyagokat termelnek, amelyek negatív hatással vannak egészségünkre. Valójában ezek az ún. láthatatlan zsírsejtek sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint a látható zsírréteg. A magas viszcerális zsírmennyiség komoly kockázati tényezőt jelent például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint bizonyos daganattípusok kialakulásában. Ráadásul önmagában testsúlyunk, valamint a BMI érték sem alkalmas a zsigeri zsírmennyiség meghatározására- így lehet a normál tartományban akkor is, ha magas a belső szervek körüli zsírmennyiség. Ennek meghatározásához egy komplex testösszetétel mérés szükséges, ami például azt is megmutatja, hogy mennyi testünk izomtömege és eloszlása. 

A hízás két típusa

A súlyfelesleg lerakódása szerint két típusról beszélhetünk. Az alma típusú hízásnál a felesleg elsősorban a hasra, mellre, arcra rakódik, míg a végtagok vékonyabbak. Egészségügyi kockázat szempontjából ez a típus a magasabb rizikófaktorú, hiszen a hasi hízás a zsigeri zsír, valamint a has tájékán a bőr alatti zsírszövet felszaporodását jelenti. Ahogy az már fentebb említésre került, a magas zsigeri zsírmennyiség komoly kockázatot jelent a különböző krónikus betegségek kialakulásában. 

A körte típusú hízásra jellemző a csípőn, a combokon, fenéken, valamint a has alsó részén lerakódott súlyfelesleg. Ez a fajta hízás inkább esztétikai problémát jelent, de természetesen hosszú távon ennél a fajtánál is kialakulhatnak a túlsúly szövődményei.

Milyen egészségügyi kockázatot jelent a súlygyarapodás?

Minél nagyobb a túlsúly, annál nagyobb a kockázat a különböző krónikus betegségek kialakulására.

Magas vérnyomás és cukorbetegség

A testtömeg növekedésével elsősorban testünk zsírszövete gyarapodik. Ez a szövet – hasonlóan a szervezet többi szövetéhez – oxigénben és tápanyagban dús vért igényel. Emiatt növekszik a keringő vér mennyisége, ami fokozott terhet jelent az erek számára. 

A testtömeg növekedése általában az inzulinszint növekedésével is jár, ennek oka, hogy a megnövekedett zsírszövet rontja a sejtek inzulin érzékenységét, így kompenzálásként a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie. A megnövekedett inzulinszint  súlyosabb fajtája a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában az elhízás az első helyen említendő ok.  

A vérzsír-szint átrendeződése

Elsősorban az alma típusú elhízásnál jellemző a magas triglicerid- és koleszterinszint. A vérzsír-szint kóros átrendeződése akkor is jellemző, ha egészségesnek tartott élelmiszereket fogyasztunk, azonban a szükségletnél nagyobb mennyiségben. A telített zsírokban és koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztása tovább rontja a helyzetet. Idővel a kedvezőtlen vérzsír-összetétel érelmeszesedéshez vezet, melynek következtében szív-érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. 

Alvási apnoe

Az ún. alvási apnoe olyan kórállapot, mely során a beteg alvás közben bizonyos időközönként nem vesz levegőt, valamint légzés közben hangosan horkol. Súlyos esetben ez gyakori éjszakai ébredéshez és nappali fáradtsághoz vezet.

Daganatos megbetegedések

Számos daganattípus kialakulása kapcsolatba hozható a túlsúllyal- így például a vastag- és végbél, a prosztata, a mell, valamint a vese daganatos megbetegedése. 

Fogamzással, terhességgel kapcsolatos problémák

A felszaporodott zsírszövet, valamint a társuló inzulinrezisztencia csökkenti a fogamzóképességet nőknél és férfiaknál egyaránt. Kezeletlen inzulinrezisztencia esetén akár meddőség is kialakulhat. Az elhízás terhességi cukorbetegség kialakulását is előidézheti, valamint fokozza a születési rendellenességek előfordulását is. 

Ha tennél magadért, az egészségedért, hívj minket, segítünk, vágjunk bele együtt!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]