A gyors és zacskós ételek és az egészségre káros veszélyeik

Miért kerüld el a készételeket
Miért kerüld el a készételeket

A gyorsételek hatásai

Bíró Orsi molekuláris biológus és Lovászi Eszter dietetikusunk írása – a Toman Diet szakértői

Egy olyan korban élünk, amit a sebesség és az azonnali megoldások uralnak. Ebben a felgyorsult világban új generációs ételek alakultak ki, a zacskós, instant élelmiszerek, melyek nem igényelnek nagy főzési tapasztalatot, főleg, hogy sokszor idő sincs a főzésre.

Ezért gyakran folyamodunk zacskós levesekhez vagy gyorséttermekbe térünk be. A legfontosabb, amit elfelejtünk ebben a rohanó világban, hogy ezek a porok és mesterséges ételek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Mindezek ellenére a gyorséttermek és gyorsételek népszerűsége töretlen. Teljesen mindegy, milyen okból fogyasztasz gyors ételeket, a hatását idővel mindenki érezni fogja, mindenkit utol ér…

„KALÓRIABOMBÁK”: a gyorséttermi étel Amerikából származik. Sok mindent elárul, hogy még ők is azt mondják erre, hogy “szemét étel (junk food)”. Tulajdonképpen ez teljesen helytálló megállapítás, mivel sajnos a gyorséttermi ételek tele vannak zsírral, koleszterinnel, nagy mennyiségű kalóriával.

Íme néhány káros hatás vagy következmény, melyet ezeknek az ételekenek a fogyasztása okozhat: a koleszterinszint növekedése, elhízás. Ezáltal szív és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, agyvérzés.

Mitől is veszélyesek a kész vagy gyorsételek?

Első számú probléma a rejtett sótartalom, hiszen észre sem vennék, hogy a kész ételek, a pékáruk, a különböző szószok, mikrózható popcornok, mártások és zacskós ételek mind-mind rengeteg hozzáadott sót tartalmaznak, lényegesen többet, mint a napi szükséglet. Éppen ezért egyáltalán nem nehéz túllépni a megengedett mennyiséget. A zacskós ételekkel nem csak az a baj, hogy magas a sótartalma, hanem hogy rengeteg fűszer, tartósítószer van benne, ami nem csak egészségtelen a szegényes tápanyagtartalma miatt, hanem még allergiát is okozhat.

A legtöbb instant leves mono-nátrium-glutamáttal készül. Ha ezt a vegyi anyagot rendszeresen juttatjuk be a szervezetünkbe, akkor megnő az olyan betegségek kialakulásának kockázata, mint a rák vagy a migrén. Ez az anyag ráadásul függőséget is okoz, mint a koffein vagy a nikotin. Az instant leveseket legtöbbször hungarocell tasakokban árulják, ami növeli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

A Toman termékek kialakításánál figyelembe vettük, az igényt, hogy a rohanó hétköznapokban is minőségi, egészséges ugyanakkor gyorsan elkészíthető ételeket készítsünk. Tehát a fent felsorolt hátrányok és kockázatok nélkül készítettünk finomságokat, kiszolgálva az igényt, a gyorsaságra.

Termékeinket úgy alkottuk meg, hogy ne tartalmazzanak olyan adalékanyagokat, ami a szervezetünkre károsak lehetnek, viszont még a napi vitamin szükségletedet is fedezik! A védő fóliacsomagolás pedig mellőzve lett a gyártás során, hogy semmilyen nehézfémmel (pl: somoothie italoknál az alufólia) ne találkozzon a szervezetünk. Sok vendégünk rohanó életet él és emiatt nehéz volt megtalálni a számára megfelelő diétát, úgy hogy ne igényeljen nagy „időbefektetést”. A Toman Diet ezért találta ki a gyorsan elkészíthető desszerteket, leveseket, kész ételeket, hogy minél kevesebb időbe kerüljön az ételek elkészítése, úgy hogy a szervezet megkapja a kívánt tápanyagokat.