A görögdinnye jótékony hatásai

Tények a nyár egyik legfinomabb gyümölcséről.
Miért jó dinnyét fogyasztani?

A guruló finomság: dinnye!

Mindenki szereti a dinnyét! Ezt valószínűleg egy kis túlzással kijelenthetjük, de biztos nem mindenki ismeri valójában. Készültünk nektek jó néhány érdekes ténnyel erről a zöldségről. Igen! Zöldség! Ez az első tény, amit nem biztos, hogy tudtál. Tehát. Sokan azt hiszik, hogy gyümölcs! Pedig valójában zöldség!!

És mi a helyzet a magokkal? Ne, ne piszkáld ki. A magoknak valójában meglehetősen nagy a tápértékük: sok magnéziumot, cinket és fehérjét tartalmaznak. A dinnye magokat nyugodtan fogyaszthatod, sőt, az optimális hatás kedvéért rágd meg a őket, mielőtt lenyeled azokat. Nem, nem nő a hasunkban dinnye, ha megesszük a magjukat 🙂

A következő tény: annak ellenére, hogy édes, sőt mindenki a mézédes dinnyét szereti, viszonylag kalóriaszegény. Azonban nem árt odafigyelni a fogyasztására, mert, gyorsan felszívódó szénhidrátokból, azaz cukrokból áll, ezért gyorsan meg is emeli a vércukor-szintet. Emellett fontos tudni, hogy növényi rostokat is tartalmaz.

A következő érdekesség, hogy hasonlóan magas likopint tartalmaz, mint a paradicsom. A likopint, azért érdekes számunkra, mert erős antioxidáns, ami képes megkötni a szabadgyököket, így hatékonynak bizonyulhat a rák megelőzésében.

A legtöbb vizet tartalmazó gyümölcs, azaz zöldség! Víztartalma 91,5%, de ezt biztos tudtátok 🙂

És akkor soroljuk: jót tesz a vesének, csökkenti a magas vérnyomást. Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért, a beleket, a magas víztartalomnak köszönhetően pedig csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetét.

Gyanítjuk, eddig is szívesen fogyasztottátok ezt a lédús zöldséget, de a fentieket elolvasva menjetek dinnyét venni! Önmagában, vagy fagylaltként, sorbetként, tumixként fogyasztva frissítő, hűsítő és üdítő!

Fontos: aki még a diéta bármelyik szakaszában jár, annak még nem lehet fogyasztani görögdinnyét, azonban, mikor visszatérsz a normál étkezéshez, nyugodtan építsd be étrendedbe!