Toman tudástár

Toman Tudástár

A fogyni vágyók barátja: a barna zsírszövet

Köztudott, hogy akinek az energiamérlege tartósan pozitív, azaz hosszú távon több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit felhasznál, az hízni fog; az emberi test ugyanis javarészt zsír formájában tárolja a felesleget. A zsír raktározásáért elsődlegesen az ún. sárga zsírszövet felel. Szervezetünkben található ugyanakkor egy másik típusú zsírszövet is, amelyet barna zsírnak nevezünk. Ennek teljesen más a funkciója, mint a sárga zsírszövetnek: nem elsősorban a fel nem használt energia tárolásában, hanem a testhő szabályozásában játszik jelentős szerepet. Ez különösen csecsemőkorban fontos, de – mint azt nemrégiben felfedezték – a felnőttek testében is található egy kis mennyiségű biológiailag aktív barna zsírszövet, főként a nyak és a lapockák tájékán.

Miért fontos ez nekünk? Azért, mert az aktív barna zsírszövet növeli a szervezet energiafelhasználását, így hozzájárulhat a fogyni vágyók számára oly fontos negatív energiamérleg eléréséhez – azaz ahhoz, hogy több kalóriát használjunk fel, mint amennyit az étkezéssel beviszünk.

Tanuljuk meg szeretni a zimankót!
De hogyan tudjuk aktiválni a saját barna zsírszövetünket? Kutatások szerint erre a legjobb mód az, ha egy kis hidegnek tesszük ki a szervezetünket. Természetesen senkit sem szeretnénk arra biztatni, hogy anyaszült meztelenül hemperegjen a hóban, vagy minden felkészülés nélkül ússza át a jeges Dunát. Ennél jóval kevésbé drasztikus módszerekkel is munkára bírhatjuk a barna zsírt. Például:

Vegyünk fel egy réteggel kevesebb ruhát, mint amennyiben kényelmesen érezzük magunkat, és így sétáljunk a odakint a hidegben 15 percet! Nem kell vacognunk; elég, ha kicsit libabőrösek leszünk.

  • Néhány fokkal tekerjük lejjebb a fűtést a lakásban!
  • Zuhanyozzunk hideg vízzel!
  • Fűszerezzük ételeinket csípős paprikával! A benne lévő kapszaicin hatására még a sárga zsírsejtjeink is képessé válnak úgy viselkedni, mint a barna zsírszövet.
  • Mindemellett persze kövessük a Toman Diet előírásait!