Toman tudástár

Toman Tudástár

A fahéj fajtái és élettani hatásai

A fahéj elnevezés igen találó, ugyanis ez a fantasztikus illatú fűszer valóban nem más, mint egy fa – pontosabban több különböző, a Cinnamomum nemzetségbe tartozó fa – „héja”, azaz kérge. Aromaanyagai jótékonyan hatnak a közérzetünkre; nem véletlen, hogy az ókori Róma orvosai kedélyjavítóként írták fel gazdag pácienseik számára. XXI. századi kutatók pedig megállapították, hogy javítja az inzulinérzékenységet, és képes csökkenteni a magas cukortartalmú élelmiszerek – pl. gyümölcsök – elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedés mértékét. Fűszerként remekül illik főtt és sült gyümölcsökhöz, desszertekhez, piláfokhoz, de sült húsokhoz és a legkülönbözőbb közel-keleti és indiai ételekhez is. Négy fajtája ismert, a kasszia (Cinnamomum cassia), a valódi vagy ceyloni fahéj (Cinnamomum verum/zeylanicum), a batáviai kasszia (Cinnamomum burmannii) és a saigoni fahéj (Cinnamomum loureirii).

Ezek közül a kasszia a legelterjedtebb változat. Illata és íze egyaránt intenzív, bár magában fogyasztva kissé csípős és kesernyés. Küllemre robusztus, vastag, felszíne rusztikus, színe sötétbarna. Ételeink fűszerezésére kitűnő, ám csak korlátozott mennyiségben fogyasztható – ugyanis viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz egy kumarin nevű vegyületből, amely túlzott bevitel esetén májkárosító hatású lehet. Emiatt egy átlagos testtömegű felnőtt embernek napi egy teáskanálnyi őrölt kasszia fahéjnál többet nem javasolt elfogyasztani.

A fahéj fajtái

Fahéj

A jóval drágább „valódi”, avagy ceyloni fahéjrúd ránézésre is jól megkülönböztethető a kassziától. Színe világosabb, anyaga vékonyabb – már csak azért is, mert a valódi fahéjfának nem a teljes kérgét, hanem csak a kéreg belső, papírvékonyságú részét használják fel, amelyet aztán szivarszerűen feltekerve szárítanak ki. Illata komplexebb, íze viszont lágyabb, kevésbé kesernyés. Kumarint csak nyomokban tartalmaz, ezért nagyobb mennyiségben fogyasztható.

A másik két változat kumarintartalma ellenben a kassziáénál is magasabb.

Éves szőrtelenítés bérlet