(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Cukor és hatásai

A cukorról

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”

Szántó Diána

Az édes ízt szinte nincs olyan ember aki ne kedvelné, hiszen többnyire a jutalomhoz, boldogsághoz kötjük. Ennek egyik oka, hogy a cukor fogyasztása után szervezetünkben szerotonin szabadul fel, amit szokás boldogsághormonként, örömhormonként is emlegetni. Fontos azonban, hogy a cukorfogyasztásunk is csak mértékkel, az egészséges határokon belül történjen!

Étrendünk három makrotápanyaga közül a cukor a szénhidrátok- azon belül is az egyszerű szénhidrátok- csoportjába tartozik. A szénhidrátok szervezetünk fő energiaforrásai, az izmok valamint az agy legfontosabb tápanyagai. Ezen kívül részt vesznek a szövetek és a szervek felépítésében, valamint működésében is.

A cukor szinte minden élelmiszerünkben megtalálható természetes formában is (pl. tejcukor, gyümölcscukor formájában). A probléma nem a természetes formában előforduló cukorral kapcsolatos, hanem az ún. hozzáadott cukorral. Az amerikai Heart Association szervezet szerint a napi hozzáadott cukor mennyisége nők esetében maximum 25, férfiaknál maximum 38 gramm lenne az ideális. Ezt a mennyiséget sokan már a reggeli során megközelíthetik, ha csak egy gyümölcsjoghurtot esznek (kb.12-15 gramm hozzáadott cukor), valamint cukorral isszák a reggeli kávét (1 teáskanál kb. 4 gramm cukor). Nehézséget okozhat az is, hogy számos olyan élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot, amire nem is gondolnánk: tejtermékek, szószok, ételízesítők, zacskós levesek, félkész és készételek, müzliszeletek, pékáruk.

Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy a hozzáadott cukor káros hatásait befolyásolhatja az egyéni tolerancia, valamint az életmód is. Általánosságban azonban elmondható, hogy a hozzáadott cukor negatívan hat a fogak, a szív-érrendszer, valamint a hasnyálmirigy működésére, elősegítheti a bőr öregedését; valamint nem utolsó sorban felelőssé tehető a túlsúly kialakulásáért.

Az ún. cukorfüggőség kialakulása annak tulajdonítható, hogy ízlelőbimbóink alkalmazkodnak az édes ízhez, így idővel egyre több cukor szükséges az ugyanannyira édes íz eléréséhez.

Mit tehetünk a hozzáadott cukorbevitelünk csökkentése érdekében? Minden esetben tanulmányozzuk vásárlásnál az élelmiszerek tápanyagtáblázatát, ahol az összes szénhidrát tartalom alatt külön feltüntetik a cukortartalmat is. Ne ijedjünk meg, ha az összetevők között nem szerepel a cukor, vagy annak valamilyen másik elnevezése, de a táblázatban igen. Ebben az esetben az élelmiszernek csak a természetes formában előforduló cukortartalma lesz a szénhidrátok alatt kiemelve (pl. natúr joghurtok esetén).

Az élelmiszercímkén leggyakrabban előforduló, hozzáadott cukorra utaló elnevezések: glükóz, dextróz, maltodextrin, méz, fruktóz, szacharóz, nádcukor, répacukor, agavé szirup, pálmacukor, szőlőcukor, invertcukor, glükóz-fruktóz szirup, melasz, karamell.