Ötletek a tudatos vízfogyasztáshoz

Vízivás jelentőssége

8+1 tipp, miként fogyassz elegendő folyadékot nap mint nap

Mindenfelől halljuk, mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel. Kívülről fújjuk az okokat is: aki nem iszik eleget, annak fejfájással, vízvisszatartással, székrekedéssel, bőrszárazsággal, ráncosodással, izomgörcsökkel, ingerlékenységgel, a koncentráció romlásával, krónikus fáradtságérzettel, alvászavarokkal, vérnyomás-emelkedéssel és számos laborparaméter romlásával kell számolnia. Ráadásul aki rendszeresen kevesebbet iszik a szükségesnél, annál a szomjúság is gyakran éhségérzet formájában jelentkezik, ami túlevéshez, súlygyarapodáshoz is vezethet.

A gyakorlatban viszont nem is olyan könnyű mindennap elegendő folyadékot bevinni, pláne, ha gyerekkorunkban folyton azt hallottuk az öregektől: „Ne igyál annyit, még béka nő a hasadban!” Rögzült viselkedésmintákon nehéz változtatni – de nem lehetetlen! Az alábbiakban néhány tippet osztunk meg veletek arra nézvést, miképp tudjátok elérni, hogy szervezetetek folyamatosan megkapja a megfelelő működéshez szükséges folyadékmennyiséget.

1. Tűzz ki egy folyadékbeviteli minimumcélt!

Sok helyen olvashatjuk, hogy naponta x liter vizet feltétlenül meg kell innunk. Az igazság eközben az, hogy nincs egy olyan, minden emberre egyformán alkalmazható mennyiség, amelyet általános célként ki lehetne tűzni. Más a vízigénye az aszfaltozást végző munkásnak, mint a légkondicionált irodában üldögélő menedzsernek, más egy élsportolónak, és más egy tanárnak, más egy nagy testtömegű, sokat izzadó férfinek, mint egy filigrán nőnek, és így tovább. Folyadékbeviteli igényünk függ az évszaktól, az épp aktuális időjárástól, a napi sóbevitelünktől és még sok minden mástól. Egy napi minimumcélt azonban mindenképp érdemes kitűzni, és ügyelni arra, hogy ezt mindenképp teljesítsük is. Például: másfél liter vizet akkor is igyunk meg, ha hűvös az idő, nem végzünk semmilyen izzasztó munkát vagy sporttevékenységet, és egész nap nem érezzük magunkat szomjasnak. A minimumcélnál természetesen többet is fogyaszthatsz, csak kevesebb ne legyen!

2. Kösd a vízivást mindennapos rutintevékenységekhez!

Mindenkinek van valamilyen napi rutinja: olyan tevékenységek összessége, amelyeket mindennap el szokott végezni. Mosakodás, öltözködés, hölgyeknél sminkelés, uraknál borotválkozás – és így tovább. Ha elhatározzuk, hogy minden ilyen, napi szinten visszatérő tevékenység elvégzése után megiszunk akár csak másfél-két deci vizet, máris sokat tettünk azért, hogy a napi minimumcélt elérjük.

3. Rovátkold be a vizespalackod, hogy tudd, mennyinél jársz!

Ez a módszer jól alkalmazható akkor is, ha palackból iszol, és akkor is, ha félig-meddig átlátszó kulacsból. A lényege az, hogy decinként-kétdecinként jelölésekkel látod el az üveget, hogy lásd, mennyit ittál már meg, és mennyi van még hátra a kitűzött minimumcél eléréséig. Bónusz tipp: az egyes rovátkák mellé beírhatod azt is, hogy hány óráig kell elfogyasztani az adott mennyiséget, a telefonodon pedig beállíthatod, hogy bizonyos időközönként küldjön figyelmeztető jelzést. Így nem fordulhat elő, hogy csak este eszmélsz rá: alig fél liter vizet ittál meg egész nap!

4. Ha két étkezés közt megéhezel, a vizespohárhoz nyúlj először!

Említettük már, hogy a szomjúság néha éhségérzet formájában jelentkezik. Különösen érdemes erre a csalafintaságra gondolnunk akkor, ha alig 2-3 óra telt el a legutóbbi étkezés óta. Ilyenkor kicsi a valószínűsége annak, hogy tényleg éhesek vagyunk; sokkal valószínűbb, hogy a szervezetünk kissé megtréfált bennünket. Ilyen esetekben először mindig igyunk meg két deci vizet, és várjunk 10-15 percet, hátha elmúlik az indokolatlannak tűnő éhségérzet. Így két legyet ütünk egy csapásra: közelebb jutunk folyadékbeviteli célunk teljesítéséhez, és megkíméljük magunkat a nassolás káros hatásaitól is!

Tippek víziváshoz

Tippek víziváshoz

5. Fogyassz kellő mennyiségű friss zöldséget!

A hivatalos dietetikai ajánlásokkal egybehangzóan a Toman Diet-nél is azt javasoljuk – kiemelten az étrend egész életen át tartható 4. szakaszában –, hogy elfogyasztott élelmiszereink felét zöldségek, illetve gyümölcsök tegyék ki. Hogy hogy jön ez a folyadékbevitelhez? Úgy, hogy a friss zöldségek-gyümölcsök tömegének a 85-95%-át víz teszi ki! Egy átlagos méretű kígyóuborka elmajszolása például önmagában felér egy nagyobbacska pohár víz elfogyasztásával. Megfelelő étrendet követve a napi folyadékbeviteli igényünk meglepően nagy része fedezhető élelmiszerekből.

6. Egyél rendszeresen leveseket és főzelékeket!

Folytatva az előbbi gondolatmenetet, érdemes a nyers zöldségek és gyümölcsök mellett leveseket és főzelékeket is fogyasztani. Kalóriatartalmuk általában alacsony, mégis meglepően laktatóak – víztartalmuk pedig természetesen magas.

7. Használj intenzív fűszereket!

A Toman Diet már a 2. szakasztól lehetővé teszi a fűszerek széles körű alkalmazását. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert így nemcsak ételeink lesznek izgalmasabbak és változatosabbak, de a folyadékot is jobban kívánjuk a fűszeres ételek elfogyasztása után. Pluszpont, hogy a legtöbb fűszer „saját jogon” is kedvező hatással bír egészségünkre – példának okáért a gyulladáscsökkentő élelmiszerek között is sok fűszert találunk.

8. Ízesítsük a vizünket zöldségekkel és gyümölcsökkel!

Fentebb írtunk arról, hogy miért érdemes sok friss, nyers zöldséget-gyümölcsöt enni. Ám ezek az élelmiszerek nemcsak ételként hasznosíthatók – az ivóvizünket is ízesíthetjük velük! Nem muszáj feltétlenül kifacsarni a levüket – annál is inkább, mert ez szélsőséges esetben akár vissza is üthet, túlságosan megdobván a napi cukor- és kalóriabevitelünket –, elég ha csak felszeleteljük, és a vizünkhöz adjuk őket. Így nem válik unalmassá a vízivás, hiszen hol uborkás, hol citromos, hol epres ízű italt kortyolgathatunk.

+1: Jóból is megárt a sok!

A legtöbb embernek az a problémája, hogy nem iszik elegendő mennyiségű vizet – fontos ugyanakkor, hogy a ló túlsó oldalára se essünk át. A vízmérgezés létező jelenség, a tünetei pedig igen hasonlatosak a kiszáradáshoz, ezért sokan még több víz elfogyasztásával igyekszenek orvosolni a problémát, ami akár tragédiához is vezethet. Legyünk tehát észnél, a célul kitűzött napi folyadékmennyiséget egyenletesen elosztva fogyasszuk el, ne akarjunk egyszerre túl sok vizet meginni!