(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
A máj működése

5+1 jel, ami arra utal, hogy probléma van a májaddal

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A máj az egyik legfontosabb szervünk, működése igen összetett. Részt vesz a különböző anyagcsere folyamatokban, az emésztésben, a hormonális szabályozásban, a szervezet méregtelenítésében; valamint nem utolsó sorban a májban található szervezetünk glikogén raktárának egy része is.

Mivel nagyon sokféle folyamatban részt vesz, ezért a megbetegedésére utaló jelek is a szervezet számos területén jelentkezhetnek. Így érintett lehet például az ideg- és izomrendszer, az emésztőrendszer, de tapasztalhatunk tüneteket akár bőrünkön is.

A következőkben a májbetegségek legáltalánosabb tüneteiről lesz szó.

  • A máj nem megfelelő méregtelenítő funkcióját jelzik a bőrön- leginkább a mellkason, valamint a törzsön- megjelenő csillag alakú, elágazó foltok. Ennek oka, hogy a vér- a nem megfelelő tisztítás miatt- a felszínhez közel megalvad, ezáltal kis értágulatokat hozva létre.
  • A máj a hasüreg jobb felső részén helyezkedik el. A has ezen részén tapasztalt fájdalom, nyomásérzés, esetleg görcsök szintén a máj betegségét jelezhetik. Amennyiben huzamosabb ideig tapasztaljuk ezeket a tüneteket, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!
  • A máj autoimmun betegségére utalhatnak az artritisz-szerű izületi fájdalmak hányingerrel, hányással, kimerültséggel, csökkent étvággyal párosulva. A máj ezen betegsége nők körében gyakrabban fordul elő; lényege, hogy szervezetünk a máj sejtjeit és szöveteit tévesen idegen anyagként azonosítva megtámadja.
  • A bőr, valamint a szemfehérje sárgás elszíneződése szintén a máj megbetegedését jelzi. Ennek oka, hogy az elöregedett vérsejtek lebontása során keletkező ún. bilirubint a máj- megbetegedése miatt- nem képes kiválasztani, így ez az anyag felszaporodik a vérben. A széklet szokatlanul világos színe, valamint a sötét vizelet szintén a sárgaság tünete.
  • A máj örökletes betegségét, az ún. Wilson- kórt jelzi a viselkedés megváltozása, Parkinson kórhoz hasonló tünetek megjelenése. Normál esetben a szervezetbe felvett réz a májban az epével kiválasztódik, felesleges mennyisége a széklettel ürül. Wilson- kór esetében a felesleges réz nem tud ezen az úton távozni, így elsősorban az agyban valamint a májban halmozódik fel- de jellegzetes gyűrű alakú lerakódásokat is okozhat a szem szaruhártyáján. Mivel a betegség örökletes, ezért a réz felhalmozódása már a születéstől kezdve megindul, első tünetei azonban csak gyermekkorban, valamint fiatal felnőttkorban jelennek meg.
  • +1. A máj fontos szerepet kap az emésztésben is- a zsírok lebontásában résztvevő epét termeli. Az epetermelődés zavarára utalhat az epekövek kialakulása, a székrekedés, valamint zsírosabb étel fogyasztása után tapasztalt puffadás, hasi diszkomfort érzés.

A májfunkció vizsgálata vérvételt követő laborvizsgálattal történik. A különböző, májfunkciót jelző értékek normálistól való eltérése figyelmeztető jel lehet, fontos azonban, hogy csak összességében jelentenek alapot a diagnózis felállításához. Ez alól kivételt képez a bilirubin szintje- ez ugyanis önmagában is epeproblémát jelez.

Sokat tehetünk májunk védelme, egészsége érdekében: a mértékletes alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend- tehát az egészséges életmód a legjobb módszer arra, hogy egészségét minél tovább megőrizzük!