Diétás burger recept
Cukkiniburger csiperkegombaval
2020-02-09
Toman Diet termékek
Táplálkozástudományi szemmel a szárított élelmiszerekről
2020-02-14
A téli depresszió ellenszerei

Téli öröm

Szélsőséges hangulatok jellemeznek a tél beálltával, ingerlékeny, fáradékony, mélabús és levert vagy? Annyira vágysz az édesség után, hogy nemegyszer több kilót is visszahízol? Hoztunk nektek 5 tippet, hogyan küzdhetitek le mindezt.

Már az ókori görög és római orvosok is felismerték, hogy összefüggés van az évszakok váltakozása és a letargikus, komor hangulat között. 1981-ben „évszakfüggő kedélybetegség”-ként (angol rövidítése SAD) azonosították a jelenséget, amelyet ma a depresszió egyik jól elkülöníthető, szerencsére enyhébb válfajaként tartanak számon.

A kezdeti kutatások óta a tudósok számos olyan felfedezést tettek, amelyek elősegítették a kezelését. Dr. Alfred Lewy például megállapította, hogy erős fény hatására a melatonin hormon termelése teljesen leáll. Az erős fény által gátolt melatoninelválasztás olyan hatással van az agyra, amely a depressziós tüneteket ellensúlyozza. Kétezer lux erősségű fény idézheti elő ezt a változást a hormon termelésében, amely egy átlagos otthoni világítás négyszeresének felel meg. 

A kísérleti alanyok két órát ültek minden reggel olyan égők előtt, amelyek 2500 lux erősségű fényt sugároztak. A negyedik napon úgy érezték, hogy a komorság kezd elmúlni.

Érdekes tény, hogy a téli kedélybetegséget átélők közel nyolcvan százaléka nő. Bár a SAD nem korhoz kötött, általában húszéves korban alakul ki, negyven-ötven éves kor körül már ritkábban. A betegség viszonylag kevés esetben jelentkezik gyerekeknél és tinédzsereknél. Ha mégis, annak az öröklődési hajlam az oka. A  SAD-betegek egy része a téli depresszió idején változást tapasztal bioritmusában. Az egyik évszakban délelőtt élénkebbek, egy másik évszakban pedig esténként érzik magukat frissebbnek.

Mi jellemzi a SAD-et?

Az egyik általános tünet a szénhidrátéhség. Mivel a szénhidrátok növelik a nyugtató hatású ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelését, a SAD-betegek azért vágynak szénhidrátra, mert a szerotonintól javul a kedvük. Úgy érezzük, hogy egy fokkal szebb a világ. Ez a szénhidrátéhség általában késő délután és este a legintenzívebb. A másik tünet, hogy úgy érezzük, mintha téli álmot aludnánk, és nagyjából ugyanebben az időben indul be a hízás. Van, aki aluszékonyabb, és hiába alszik többet, fáradtan és leverten ébrednek. Jellemző még az ingerlékenység, érdektelenség is.

5 tipp megoldásra

Ha nálad is jelentkeznek a SAD-tünetek – fáradtság, hangulathullámzás, komorság vagy gyakori álmosság -, íme néhány jó tanács:

  • Tedd világosabbá környezeted!

Jobban fogod érezni magad, ha világosabb színűre fested a falakat. Használj erősebb égőket, napközben húzd fel vagy el lakásodban, munkahelyeden a sötétítőket. Ha tudod, nyírd le az ablakodat árnyékoló növényeket. Utazz el napos vidékre!

  • Ki a szabadba! 

Enyhítheted a téli depressziót, ha a sarkvidék őslakóihoz hasonlóan szabadban űzhető sportot választasz. A Bázeli Egyetem Pszichiátriai Klinikáján kimutatták, hogy a SAD-betegek ugyanazt a kedvező hatást érik el, ha egy órán át sétálnak reggel, mint ha egy órát ülnének az égők előtt. Tehát élvezd szabadban a téli napsütést! A mozgás garantáltan örömet okoz, hiszen hatására endorfin szabadul fel a szervezetben.

  • Helyes étkezéssel védekezzen a rossz hangulat ellen! – Edd magad jókedvűre!

Az ésszerűen fogyasztott szénhidrátok jókedvre deríthetnek. Ugyanakkor ezek inkább keményítő vagy rezisztens keményítő tartalmú szénhidrátokból álljanak. Félóra emésztés után az agyban emelkedni fog a szerotoninszint. 

  • Hallgass vidám, ritmusos zenét!

A zene az a művészeti ág, amely szinte kivétel nélkül mindenkihez képes eljutni és hatást gyakorolni ránk lelki, szervezeti szinten is. Élj hát a lehetőséggel és tedd magad boldogabbá!

  • Ásványi anyag és vitaminpótlás!

Télen hamarabb merül le a szervezet energiaszintje. Hiszen ételeink jóval kevesebb vitamint tartalmaznak, mint például nyáron és ősszel. Érdemes ilyenkor megfelelő minőségű és mennyiségű ásványi anyag-, és vitamin-kiegészítőket fogyasztani. A legtöbb esetben a komorság és levertség tavaszra elmúlik. A súlyosabb SAD-betegek számára is örömet szereznek a jó nyarak. Miként az áprilisi eső előhozza a májusi virágokat, úgy a komor tél is tavaszi ujjongást ígér.

  • + 1 tipp: ha szeretnél melegben mozogni, akkor sem kell várnod tavaszig, gyere el infrabiciklizni!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]