Toman Tudástár

5 meglepő érv az életmódváltás mellett

5 meglepő, de annál igazabb érv az életmódváltás mellett

1. Megszabadulhatsz a horkolástól: Bármily meglepő, a horkolás egyik rizikófaktora a túlsúly. Egészen pontosan: az úgynevezett alvási apnoé szindróma okozta jellegzetes, horkantásoktól kísért horkolás legfontosabb kockázati tényezője az elhízás. Ebből következik, hogy ha sikerül lefogynod, elmúlhat – vagy akár ki sem alakul nálad – ez a furcsa horkolás. A Harvard Egyetem szerint már 10%-nyi testtömeg-csökkenés jelentősen enyhítheti az alvási apnoé tüneteit. Ez pedig nemcsak neked, hanem a párodnak is jó hír…

2. Javulhat az alvásminőséged: Ez a pont szorosan összefügg az előbbivel. Az alvási apnoé ugyanis nemcsak horkolással, hanem egyéb következményekkel is járhat. Az apnoé tudniillik légzéskimaradást jelent. Ez oxigénhiányos állapottal jár, amelyet agyunk észlel, és megszakítja az alvást – de csak egy pillanatra, így tudatosan nem érzékeljük azt, hogy felébredtünk. Ez több százszor is megismétlődhet egyetlen éjszaka alatt! A következmény: megmagyarázhatatlan kialvatlanság, nappali fáradtság, fejfájás, ingerlékenység. Ha az apnoét túlsúly okozza, ezek a tünetek is javulhatnak az életmódváltásod következményeként.

3. Búcsút mondhatsz a régi gönceidnek: Az életmódváltás egyik célja – és jó esetben  következménye – a fogyás. Márpedig ha kifogysz a ruháidból, akkor bizony le kell cserélned őket, nem igaz? A fogyásnál „legitimebb” okot aligha tudnánk mondani új ruhák vásárlására… 

4. Jobban érzed az ízeket: A Stanford Egyetem kutatása szerint a testtömeg-csökkenés az ízlelőbimbók érzékenységének növekedésével jár. Igaz, a kutatók nem életmódváltókat, hanem gyomorszűkítő műtéten átesett pácienseket vizsgáltak, de az eredmény valószínűleg a fogyás módjától függetlenül ugyanaz.

5. Javulhat a memóriád: Egy svéd tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy  diétázással visszafordítható az elhízás okozta emlékezetromlás. Ezt MR-vizsgálattal is igazolták: a fogyás után az emberi arcok megjegyzéséért felelős agyi területek aktivitása növekedett, a felidézésükre fordított energia viszont csökkent, ami hatékonyabb agymunkára utal.