30 kg túlsúlyból karcsúság és saját vállakozás

A módszer megszületésétől a sikeres Toman Diet életmódprogramig
Toman Diet program

30 kg túlsúlyból karcsúság és saját vállalkozás

A módszer megszületésétől a sikeres Toman Diet életmódprogramig

Tomán Szabinával beszélgettünk arról az életmódprogramról, melyet azért hozott létre, hogy saját tapasztalataira építve másoknak is segíteni tudjon lefogyni, egy egészséges életmódot kialakítani és megtartani.

– Milyen út vezetett a saját fogyókúrás módszer megalkotásához?
Sajnos az út nagyon sok pluszkilóval volt kikövezve. 30 kg-ot híztam a kislányom, Amira születése után. A régi módszer, az, hogy éheztetem magam és csak folyadékot vittem be, már nem működött, hisz ott volt egy kisbaba mellettem, akire oda kellett figyelnem százszázalékosan. Így olyan fogyókúrás módszert próbáltam találni, ami tudatos táplálkozást és olyan életvitelt biztosít, amit az akkori hétköznapjaimba is be tudtam illeszteni. Így találtam rá a fehérjediétára, ahonnan már egyenes út vezetett a saját program megalkotásáig, felhasználva természetesen a korábbi évek tapasztalatait. Megtaláltam azt a gyárat és azt a laboratóriumot, ahol szakemberekkel együttműködve finom, de a diétás program előírásainak megfelelő ízű portfóliót állítottunk össze.

– Mi a program lényege? Milyen elven alapul?
A program lényege nagyon egyszerű, négy szakaszból áll, magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztanak vendégeink, naponta ötször, nyers vagy párolt zöldségekkel, hússal, hallal kiegészítve. Ez egy fehérjediéta, folyamatosan kiegészítve azokkal az ételekkel, amik magasabb fehérjetartalmúak és mindenki el tudja maga is készíteni. Magát a diétás programot, a fehérjeételeket igazából mankónak szoktam hívni, mivel ahogy elindul a fogyás, úgy magukat a mankókat, a Toman Diet termékeket is elvesszük és normális, egészséges ételeket, recepteket adunk helyettük, hogy a fogyás menete ugyanúgy megmaradjon. A vendégeket közben átállítjuk a napi ötszörös étkezésre, a megfelelő folyadékbevitelre, illetve arra, hogy milyen mennyiségű és minőségű ételeket fogyasszanak a diéta alatt és után is.

Az elv egyszerű, azonkívül, hogy van egy rendszer, illetve szakaszokból áll a program, minden vendéget egy szakember segít a diéta során, együtt alakítva ki a személyre szabott programot.

– Mire kell különösen odafigyelni a diéta során?
Nagyon fontos a napi ötszöri táplálkozás a vércukorszint tartása miatt, illetve a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A másik fontos tényező, hogy amikor bevezetjük a normál ételeket a diéta programjába, akkor tényleg olyan mennyiségű és minőségű ételeket fogyasszunk, amire a szervezetünknek szüksége van.

– Van vége a diétának? Hogyan épül fel a folyamat?
Igen, természetesen nálunk van egy levezető szakasza a diétának, amikor a program során megtanult új szokások veszik át a napi rutint, itt már csak snackekkel egészítjük ki az új étkezési szokásokat. Azt gondolom, ha elértük a megfelelő súlyt és elégedett a vendég, akkor van vége a diétának, de a tudatos táplálkozásnak még nincs vége, az onnantól beépül a hétköznapokba és folyamatosan része marad. Ezt tanítjuk a vendégeinknek is, ha elértük a kívánt testsúlyt, akkor azt csak és kizárólag tudatos, egészséges étrend betartásával tudjuk megtartani, a rendszeres mozgással és újratanult rutinokkal.

– Mi segít az optimális cél kitűzésében?
A mi feladatunk az, hogy a fogyni vágyó olyan reális célt tűzzön ki maga elé, aminek megvalósítása az egészségügyi adottságainak és testalkatának is megfelelő és hosszú távon tartható. Nem eshetünk át a ló túloldalára, itt is fontos az egyensúly, mint az élet sok más területén. Hétről hétre nyomon követjük, hogy miként működik a páciensnél a program. Ha szükséges, igazítunk a célon vagy magán a folyamaton, és a legtöbb esetben az így kialakított életmód és megtanult egészséges táplálkozási szokások véglegesen beépülnek.

– Eddig hányan fogytak le ezzel a módszerrel? Mindenkinek javasolható?
2 év alatt körülbelül 3000 vendégünk volt országszerte, így közel 30.000 leadott kilogrammal büszkélkedhetünk. Bármilyen diétázás előtt mindenképpen javaslok egy egészségügyi kivizsgálást, hisz minden szervezet más és sajnos akármilyen módszerről beszélhetünk, minden esetben lehetnek kizáró okok.