15. rész – avagy hogy legyen a diétád sikertelen

Visszahízás
A jojo-effektus és ami mögötte állhat
2018-10-05
Toman desszert
Toman palacsintakehelyben tálalt csokoládés túródesszert
2018-10-07

Hogy rögtön a közepébe vágjak:

  • egyél rendszertelenül,
  • ne tartsd be az előírt szabályokat,
  • idd az ízesített vizeket, mondván a sima víz úgysem megy le,
  • egyél a tiltott zöldség-gyümölcs listáról,
  • nyugtasd meg magad, hogy az a pár falat úgysem számít,
  • próbálgasd a Toman Diet-et előírt étkezéseit más diétákkal cserélgetni,
  • ne edd meg az előírt fehérjét, se Toman Diet-et, se húst, se túrót, tojást,
  • magyarázd meg magadnak, hogy attól, hogy ezt-azt kihagysz vagy felcserélsz működni fog,
  • gondolj arra, hogy Te úgyis tudod miben mennyi kalória van, más tápanyag értékek nem érdekesek.

Na, ha ezeket, de legalább egyet szépen követsz a diéta alatt, tuti NEM fog működni, vagy ha pár napig úgy éreznéd fogysz, következő héten a dupláját hízod vissza…

Miért írom ezt le Nektek? Tíz évig csináltam ezt, mire végre rátaláltam a Toman Diet-re, és be kellett látnom, hogy ez a diéta csak akkor működik, ha betartjuk a szabályokat.

Sok lánnyal, anyukával beszélgetek nap mint nap diéta, fogyás, életmódváltás ügyben. A minap találkoztam két lelkes ismerőssel, akikkel leültünk, hogy átbeszéljük, hogyan kezdjenek neki a diétának, mitől más a Toman Diet, mik voltak a kezdeti nehézségek, hogyan sikerült leadnom  -és nem visszahíznom – negyven kilót…

A beszélgetés elején nagyon lelkesek voltak, amíg csak arról beszéltem, hogy mik a diéta előnyei, hogy lehet naponta egyszer csokis dolgokat nassolni, hogy finom shake-ek vannak, és csoki bevonatos keksz is van az étrendben.

Aztán amikor elkezdtem az első, két hetes tisztító szakaszról mesélni, akkor hirtelen átment mind a két lány teljesen negatívba. Egymást “húzva” párhuzamosan próbálták elmagyarázni nekem, hogy miért NEM lehet ezt a diétát elkezdeni, és miért NEM lesz ez így jó. Most jön egy céges vacsora a hétvégén, utána kezdem az edzést egy új helyen, oda kell a szénhidrát, utána családi szülinap lesz, utána meg Mikulás, aztán karácsony, aztán szilveszter… Talán majd januárban, de akkor meg gyerekeket ünnepeljük, aztán jön a húsvét…

Aztán jöttek a jó ötletek, hogy mivel kellene mit felcserélni. A tisztító két hetet egy léböjttel, a csokis shake-et és a túrót gyümölccsel, a natúr joghurtot zabkorpával.

Én ilyenkor már nem is mondok semmit, bólogatok kedvesen, és rájuk hagyom. Engem nem kell meggyőzni, hogy mit, hogyan NEM úgy kellene csinálni, amint ahogy jól ki van találva. Én ezt tíz éven át csináltam. Pont így. Fehérje helyett gyümölcs, túró helyett müzli. Dehát ez mind egészséges, nem?

Azt kell megérteni annak, aki belevág a Toman Diet-be, hogy ez egy komplex, jól felépített módszer. Minden részlete ki van találva. Pontosan tudják a fejlesztők, hogy melyik termékben mennyi a fehérje, a szénhidrát, és nem véletlenül kapjuk a több A4-es oldalnyi leírást a tiltott és megengedett zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról, egyéb ételekről. Ez egy összetett rendszer, ami működik. Persze, lehet kísérletezni, és sanyargatni magunkat egy diétával, meg enni a gyümölcsöt fehérje helyett… Lehet, hogy valakinek beválik, de a többségnem nem. A többség pont ott bukik el, hogy nem követi a felépített rendszert, hanem a saját feje után megy, aztán vagy működik, vagy nem, vagy visszahízza, vagy nem.

A tiltólisták, és spártai kezdet a diéta idejére szól, nem örökre. A Toman Diet az elért testsúly megszerzése után szépen visszavezet a „való világba”, megtanít rá, hogyan, mikor, mennyi köretet, rizst, krumplit egyél, rávezet egy teljesen tudatos táplálkozásra, amibe mindenfajta étel belefér, ésszel, mértékkel, tudatosan.

Toman Diet

Szabályok a diéta alatt

Én is kísérleteztem a diéta alatt, hogy nem ettem annyi zöldséget, vagy nem ittam annyi vizet, vagy natúr helyett gyümölcsjoghurtot ettem. Meg is állt a fogyás egy pillanat alatt. Nekem eddig sem, és a Toman Diet alatt sem vált be a kísérletezgetés. Itt van egy jó rendszer, egy jó módszer. Akinek nagyobb súlyfeleslege van, bízhat benne, hogy ha betartja a játékszabályokat, gyönyörűen le fog fogyni. Akinek pedig csak pár kilótól kell megszabadulni, vagy gyorsan eléri a célját a Toman Diettel, vagy próbálkozhat össze vissza mindenfélével, küzdhet a jójó effektussal, a végén úgyis belátja, hogy érdemes egy kipróbált, jól bevált módszerrel karban tartania a testsúlyát. Nekem ez a Toman Diet módszere volt, illetve a mai napig is az. Azt hiszem a leadott negyven kiló, és hogy másfél éve nem híztam vissza, garancia rá, hogy a módszer működik. 🙂

Puszi, Éva