Egy csokifüggő naplója

Sikeres Toman Diet

12. rész – Ismerkedés a reform alapanyagokkal

„A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás.”

Scott Jurek

A heti „rost” téma margójára hadd osszam meg Veletek az én tapasztalataimat. Amikor elkezdtem a diétát, számomra teljesen idegenek voltak az egészséges ételek, alapanyagok. Jó kis magyaros ételeket ettünk, a hajdina, chia, útifűmaghéj (és még sorolhatnám a rengeteg reform alapanyagot) ismeretlen fogalmak voltak. Azt sem tudtam eszik, isszák, sütik vagy főzik őket? Egyáltalán növények, állatok, porok? Mik ezek?

A Toman Diet három heti konzultációk alatt Zsófi szépen lassan adagolta a „reform-tudást” elmagyarázta, hogy miért kell az élelmiszerek hátoldalán elolvasni az összetevőket, miért nem egyforma minden „túró”, miért hizlal az egyik, és hasznos a testünknek a másik. Ugyanígy elmondta, hogy például az útifűmaghéj milyen hasznos reform élelmiszer, miért és hogyan érdemes enni. Azt szerettem benne, hogy nem úgy adta elő a dolgokat mint valami táplálkozási guru, akinek soha nem érhet földi halandó a nyomába, hanem annyira természetesen, barátságosan tudta „odavetni”, hogy „oh, csak összekevered az útifűmaghéjat egy pohár vízzel, lehajtod és kész”… mi sem természetesebb… (Az elején azt sem tudtam, hogy hol vegyek ilyet, boltban vagy patikában?! 😊 )

Persze aztán elkezdtem követni az ezzel a témával foglalkozó internetes oldalakat és Facebook csoportokat is. Ma már annyi az életmódváltó és reform táplálkozás guru, mint égen a csillag. Az ember elvész a rengeteg információ között. Így én azt a stratégiát követtem, hogy egyrészt a Toman Diet-ben Zsófi által ajánlott élelmiszereket igyekeztem beszerezni, másrészt pedig a legegyszerűbb, legalapvetőbb recepteket kezdtem el kipróbálni. Amiben számomra négy-öt ismeretlen összetevő volt, azt első körben félredobtam, hiába nézett ki a végeredmény ínycsiklandóan a fotón, mert már az alapanyagok beszerzése is óriási kihívásnak tűnt.

Egyik este, konditeremből hazafele megálltam egy nagy Egészség Pláza nevű üzletnél, ahová csak vitamint venni indultam, de elájultam, hogy micsoda aranybánya van ott. Egy egész áruház tele reform alapanyagokkal, életekkel, táplálék kiegészítőkkel. Itt kezdetem az online világ után először az „offline” valóságban is megismerkedni a reform alapanyagokkal.

A legnagyobb öröm viszont az volt, amikor az egyik Toman Diet konzultáció alkalmával Zsófi közölte az örömhírt: kapható a Toman ROST. Hú, végre egy olyan alapanyag, ami tutira egészséges, ajánlott a diétámhoz, és biztos forrásból származik. Innentől kezdve lecseréltem az útifűmaghéjat a Toman rostra, hiszen ez a búza dextrin gluténmentes, 100%-ban természetes és rendkívül magas (82%) rosttartalmának köszönhetően sokkal hatékonyabb, jobb mint a sima, bolti rostok.

A Toman rostot egyébként reggelente is fogyasztom, egy pohár vízben feloldva egy evőkanálnyit. Amellett, hogy eltelít, és nem vagyok éhes utána, jó hatással van a teljes bélrendszerre.

Fogyókúrás bundáskenyér

Fogyókúrás bundáskenyér

A két kedvenc receptem pedig, amihez leggyakrabban használom a Toman rostot a palacsinta és a bundás kenyér. Nyugalom, egyikben sincs halálos fehérliszt, és kenyér 😊 A palacsintához vagy a Toman palacsintaporral vegyítek egy evőkanál rostot, vagy zabliszthez adom. A bundás kenyér pedig szenzációs: simán fel kell verni 1 vagy 2 tojást, bele egy evőkanál rost, só, fokhagyma, és kisütni egy serpenyőben, mint a hagyományos bundás kenyeret. Isteni reggeli vagy vacsora egy kis zöldséggel, vagy padlizsánkrémmel. Teljesen olyan az íze és az állaga, mint a hagyományos bundás kenyérnek.

Próbáljátok ki!

Puszi, Éva