Egy csokifüggő naplója

Sikeres Toman Diet

10. rész – Kezdjetek el élni….

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Majd az unokáknak, mikor körbeállnak
Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak
Hogy legyen mit mesélni, kezdjetek el élni!”
Anna & the Barbies

Volt nálunk egy vendég kislány a hétvégén. Tizenegy éves. Gyönyörű vörös hajzuhatag, mosolygós, tisztelettudó, szerény, jól nevelt kislány. A testalkata (főleg az én „ropi” lányomhoz képest) egy kicsit erősebb, husibb forma. Feszes, gyönyörű bőre van, a hasán egy pici hurka. Egész nap cigánykerekeztek, akrobatikáztak, kézen álltak, ugráltak a trambulinban. Amikor eljött az ebéd ideje, azt kérdeztem tőlük, hogy a csirkemellet sülve, vagy rántva kérik?

Az én kislányom rögtön rávágta: rántva.

A vendég kislány szerényen, halkan azt mondta, hogy ő inkább sülve kéri, és krumpli helyett salátával, mert nem eheti rántva. Kérdeztem, hogy lisztérzékeny-e? Mire ő: – Nem, csak van egy nadrág, amibe szeretne beleférni, és nagyon szűk. Szeretne fogyni.

Tizenegy évesen.

Hirtelen előtörtek belőlem a gyerekkori emlékek, hogy mennyire utáltam magam tizenévesen, amikor a vékonyka barátnőkkel strandoltunk, amikor nem tudtam kötelet mászni, amikor lihegve loholtam az osztály után amikor a torna órán le kellett futni a kötelező kört az iskola körül. Szerencsére kitartóan udvarolt nekem egy fiú hetedikben és nyolcadikban, akitől egész nap azt hallgattam, hogy milyen szép vagyok, és mennyire szeret… Sosem értettem, miért én tetszem neki, miért nem a csinos szőke bombázók az osztály menő lányai, minden estere így az önbizalmam kicsit helyrerázódott… azóta is hálás vagyok neki.

Nem tudom ez a tündéri kislány, akiről meséltem hogyan táplálkozik, vajon pici babaként a játszótéren víz helyett cukros üdítőt kapott-e, vagy alma helyett chips volt-e a babakocsiban, vajon érzelmi evő-e, de kétlem, hogy így lett volna ismerve anyukáját. Azt is tudom, hogy sokszor járt nálunk, és sosem falta a csokit, vagy kért cukros üdítőt. Látom, hogy mennyire tudatosan odafigyel az étkezésére, látom, hogy mennyire utálja a testét. Hogy többször kimondja, hogy „kövér vagyok”. Pedig nem kövér. Igen, a vékony kislányokhoz képest masszívabb, teltebb alkat, de feszes a bőre, egyfolytában mozog, és gyönyörű. Egyszerűen ragyog!

Nem győztem neki mondani, hogy mennyire szép, sőt, készítettem róla egy gyönyörű fotósorozatot is, hogy elhiggye, hogy csodálatos, és kezdje el szeretni magát. Megfogadta, hogy ezentúl nem mondja ki, hogy „utálom magam”, vagy „kövér vagyok”, hanem azt fogja mondogatni, hogy „szeretem magam” és hogy „csinos vagyok”.

Lehet a médiára és az Instagramra fogni, hogy már tizenévesen testképzavarral küzdenek a lányok, de az én időmben nem volt Instagram, nem volt internet sem, sőt, telefon sem. Egy pszichológus biztos segítene megfejteni, miért utáltam magam gyerekként… De tény, hogy ez a probléma nem csak a mai kor megoldandó feladata, a „régi” ducibb gyerekek is cseréltek volna a vékony pajtásaikkal…

Mindeközben fotózok a Telt Lányok Oldala nevű Facebook oldal felkérésére telt lányokat. Ha láttatok még magabiztos majd’ száz kilós gyönyörű szép, mosolygós nőket….. Elképesztő, hogy tíz-tizenöt kiló túlsúllyal mennyire büszkén vállalják a testüket. Fehérneműs fotózáson is… Elmondhatatlanul irigylem a magabiztosságukat, az önbizalmukat, azt, hogy szeretik a testüket, hogy nem érdekli őket, ki mit gondol, vagy mit közvetít a média, ők így érzik jól magukat és kész. Nem mellesleg a párjaik és a férfiak is így imádják őket…

Ugyanezt éreztem a hétvégén, amikor Balatonfüreden az Aquaparkban véletlenül egy salsa-latin programba csöppentünk bele. Képzeljétek el, hogy hatalmas fenekű, vaskos combú csajok egy szál bikiniben boldogan rázták magukat a latin zenére a bokáig érő vízben, bikiniben. A strandon. Fényes nappal. Ha nem a saját szememmel látom, nem hiszem el. Mindeközben sok másik nő (köztük én is), kellő távolságból figyeltük a „műsort”.

Mindebből mi a konzekvencia, és miért írtam ezt le a Toman Diet oldalára? Nagyon egyszerű. A Toman Diet abban segített nekem, és abban segít sok száz nőnek és férfinak, hogy kezdjék el megszeretni magukat. Hogy kezdjenek el élni. Hogy legyenek büszkék a testükre, hogy bátran felvehessenek egy bikinit  (ha nem is táncolnak a strandon benne).

A Toman Diet nem ítéli el azokat, akik egyébként vékony alkatúak és csak néhány kilót szeretnének fogyni, de azokat sem, akik százhúsz kilósan jelennek meg az első konzultáción, és ötven kilót kell fogyniuk ahhoz, hogy megszeressék magukat.

Az emberek sokszor elítélik a modell alkatú lányokat, mondván „minek fogyókúrázik ez, így is vézna”… de ha egyszer ő akkor érzi jól magát a bőrében, ha három kilóval kevesebb, akkor nem ítélkezni, hanem segíteni kell neki. Ugyanígy nem szabad elítélni azokat sem, akik büszkék vállalják a hurkáikat egy fehérneműs fotózás vagy latin bikiniparti alkalmával. (Persze az egészséges plusz kilók határain belül)

Én a Toman Diet-nek köszönhetem, hogy végre újra hordhatok rövid szoknyákat, feszülős farmert, és kimehetek bikiniben a strandra – két gyerekes anyukaként, negyven felett! 😊

Vágjatok bele Ti is bátran! Nektek is sikerülni fog!